Open brief aan minister van Sport op dag tegen homo- en transfobie: "Veilig en toegankelijk sportklimaat, a.u.b."

  De regenboogvlag is het internationale symbool voor de LGBT-gemeenschap.

  Naar aanleiding van IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, heeft Wel Jong Niet Hetero een open brief gestuurd naar Vlaams minister van Sport Ben Weyts om een holebivriendelijker klimaat te helpen creëren in de sportwereld.

  IDAHOT is niet toevallig op 17 mei: die dag in 1990 werd homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten geschrapt. 31 jaar later stelt de LGBTQ+-gemeenschap vast dat de strijd tegen discriminatie en voor gelijkheid nog altijd gestreden moet worden.

   

  "Europees onderzoek toont aan dat meer dan 90 procent van alle LGBTQ+-atleten niet volledig zichzelf durft te zijn binnen hun club", staat er onder meer in de open brief. "Jongeren hebben nood aan voorbeelden, aan sporters aan wie ze zich kunnen spiegelen, maar die rolmodellen kunnen pas ontstaan wanneer een veilig en toegankelijk sportklimaat hen daartoe de kans geeft."

  De brief is onder meer getekend door grote namen uit de sport zoals Kim Clijsters, Elodie Ouédraogo en Ann Wauters. "Ik had geen rolmodel of voorbeeld", zegt Matthias De Roover, woordvoerder van Wel Jong Niet Hetero en zelf voetballer, in "De ochtend" op Radio 1.

   

  "Het is heel moeilijk om in te schatten hoe bepaalde mensen gaan reageren. Veel jongens durven niet uit de kast komen en stoppen daardoor met voetbal."

  Veel jongens durven niet uit de kast komen en stoppen daardoor met voetbal.

  Matthias De Roover van Wel Jong Niet Hetero

  Volgens De Roover is de oplossing daarvoor niet eenvoudig, maar zou het al helpen om de problematiek te benoemen. "Er moeten veiliger omgevingen gecreëerd worden waardoor ze sneller de stap kunnen zetten en minder bang zijn om zo'n zaken te vertellen", zegt De Roover.


  "Er moet meer ingezet worden op meldpunten. De minister van Sport moet gaan samenzitten met de juiste personen om dit te kunnen oplossen."

   

  Wel Jong Niet Hetero vraagt samen met Out For The Win dat de minister een prioriteit maakt van een dialoog over toegankelijkheid en veiligheid in de sport.

   

  Er is nood aan een structureel beleid tegen homo- en transfobie over alle sporten heen, op alle niveaus, van topsport tot recreatie, van individuele sporter tot coach langs de zijlijn, luidt het in de brief. En het sportaanbod moet inclusief en toegankelijk zijn voor iedere sportieveling, ongeacht seksualiteit, genderidentiteit en genderexpressie.