Ann Wauters: "Geen homoseksuele rolmodellen? Klimaat is niet veilig genoeg"

  Vooral in het voetbal zijn er geen homoseksuele rolmodellen.

  Op IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, riep Wel Jong Niet Hetero op om een holebivriendelijker klimaat te creëren in de sportwereld. Ook rolmodel Ann Wauters ziet nog veel werk: "Er zitten nog te veel stereotypen in onze geesten."

  Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) is niet verrast door de open brief van Wel Jong Niet Hetero. "De sportwereld is geen eiland in de samenleving", zegt hij. "Alle maatschappelijke problemen zullen zich daar dus ook manifesteren."

   

  "We zijn in Vlaanderen aan het werken op het niveau van de federaties. Iedereen moet zich thuisvoelen in een sportclub. Daarvoor hebben we nood aan rolmodellen."

   

  "Als mensen hun nek durven uit te steken, kan dat een groot verschil betekenen voor jongeren die nu nog angstvallig de kat uit de boom kijken."

   

  "We moeten er ook voor zorgen dat er in de reglementen ruimte is voor een non-discriminatiebleid. Dat doen we door in elke club vertrouwenspersonen te krijgen. We moeten een cultuur creëren waarbij je jezelf kan zijn in een sportclub."

  Ann Wauters: "Er is nog werk aan de winkel"

  Belgian Cat Ann Wauters ondertekende de open brief van Wel Jong Niet Hetero. "Het ligt me na aan het hart", zegt de basketbalster die samen met haar vrouw drie kinderen heeft. "In vrouwensport wordt homoseksualiteit om welke bizarre reden dan ook meer aanvaard dan in een mannensport."

   

  "Er zitten gewoon nog te veel stereotypen in onze geesten. Een andere uitleg heb ik niet. Stoere jongens mogen voetballen of basketballen, gevoeligere jongens mogen dansen. Het wordt tijd dat we daar doorheen kunnen kijken. Zeker in de mannensport is het moeilijker door machogedrag."

   

  "Je hoort nog te vaak scheldwoorden als "homo" of "janet" in sportwedstrijden. Dat maakt het misschien nog moeilijker voor jongens om openlijk te zeggen dat ze op jongens vallen. Dat vergt veel moed."

   

  "Maar het gebrek aan rolmodellen toont dat er geen veilig klimaat is voor mannen om uit de kast te komen. Het klimaat moet veranderen vooraleer ze ervoor kunnen uitkomen wie ze echt zijn."

   

  "Dat gaan we niet van vandaag op morgen veranderen of door één dag op het jaar een regenboogtrui aan te trekken.  We moeten blijven praten, communiceren, sensibiliseren... Er is toch nog werk aan de winkel."

  Ann Wauters.

  Topsport heeft nood aan mannelijke holebi-rolmodellen