Besiktas is kampioen van Turkije na bloedstollende ontknoping

  Besiktas heeft zich voor het eerst sinds 2017 opnieuw tot kampioen van Turkije gekroond. Ook Galatasaray en Fenerbahçe maakten op de slotspeeldag nog kans op de titel, maar Ghezzal zorgde 20 minuten voor tijd voor de bevrijding voor Besiktas.

  Het was al vroeg in het seizoen duidelijk dat het Basaksehir van Chadli en Bolingoli dit seizoen geen rol van betekenis zou spelen. De kampioen van vorig jaar eindigde uiteindelijk pal in de middenmoot, als 12e.

   

  3 teams kwamen op de laatste speeldag nog in aanmerking voor de titel: Fenerbahçe, dat op 2 punten begon van het leidersduo Besiktas en Galatasaray, leek als eerste af te vallen, maar het won zijn match toch, dankzij een goal in de 90e en 99e minuut.

   

  Ook bij Besiktas en Galatasaray was er duidelijk titelstress. Galatasaray was de voorbije weken nagenoeg onklopbaar, maar kwam thuis tegen laagvlieger Yeni Malatyaspor wel op achterstand. In de 2e helft vielen de goals er wel in. Belangrijk, want het moest minstens 2 keer meer scoren dan Besiktas om alsnog kampioen te worden.

   

  Dat Besiktas zat ook lange tijd in vieze papieren, niet voor het eerst de laatste tijd. Alpaslan Oztürk, geboren en opgeleid in Antwerpen, maakte gelijk voor Göztepe, een stand die tot 20 minuten voor tijd op het bord bleef staan.

   

  Bij een gelijkspel was Galatasaray kampioen geworden, maar een penalty redde Besiktas. Ghezzal zette de doelman op het verkeerde been. Terwijl Galatasaray intussen uitliep tot 3-1 (en de ref er maar extra tijd bleef geven), ontsnapte Besiktas aan een late opdoffer. Göztepe eiste een ultieme penalty voor hands. De ref wuifde die verzoeken weg.

   

  Voor Besiktas is het de 16e titel uit de geschiedenis. Hiermee blijft het wel op de 3e plaats van de grote 3, na de 22 titels voor Galatasaray en de 19 titels voor Fenerbahçe.