Wat valt er te weten over roze trui Attila Valter? "Joao Almeida als voorbeeld"

  Attila Valter mag straks genieten van zijn eerste dag in de roze trui.

  De Belgische wielerliefhebbers werden gisteren snel van hun roze wolk gehaald toen Remco Evenepoel (21) dan toch niet de nieuwe leider bleek te zijn in de Ronde van Italië. Attila Valter (22) werd wél op het podium in de bloemetjes gezet. Niet meer uitsluitend als witte trui, maar nu ook als leider in de Giro. Wie is de Hongaarse verrassing?

  Attila Valter zal in weinig voorbeschouwingen op de Ronde van Italië aan bod gekomen zijn. Maar na het afhaken van kopman Thibaut Pinot kreeg de 22-jarige Hongaar carte blanche bij Groupama-FDJ en hij ontgoochelt niet.

   

  Valter werd in 2020 prof bij CCC, maar de oranje formatie van Greg Van Avermaet overleefde de coronacrisis niet. De Hongaar werd opgevist door Groupama-FDJ, maar die samenwerking stond zeker niet in de sterren geschreven.

   

  "Eerlijk: ik had zeker geen speciale link met Frankrijk", bekende Valter gisteren na de podiumceremonie in Ascoli Piceno. "Maar mijn nieuwe ploeg schonk me meteen veel vertrouwen en dit was de juiste keuze."

   

  De Fransen hadden Valter misschien wel op hun lijstje gezet na zijn ritzege in de Ronde van de Toekomst in 2019. Valter won toen de koninginnenrit naar Tignes voor de latere eindwinnaar Tobias Foss.

   

  "Dit is een superprofessioneel team", prijst hij zijn Franse werkgever. "Maar ik moet nog aan enkele zaken wennen. 4 maanden geleden sprak ik nog geen woord Frans, nu begrijp ik de Franse taal al wat beter. Maar het blijft moeilijk."

  Verleden als mountainbiker

  In deze Giro is Attila Valter goed op weg om zijn naam veel meer faam te geven.

   

  Valter schoof dinsdag mee in de vlucht naar Sestola (de etappe die gewonnen werd door Joe Dombrowski), veroverde die dag de witte trui van beste jongere en geeft zijn topnotering in het klassement dus voorlopig niet uit handen.

   

  Zijn verhaal doet een beetje denken aan dat van Joao Almeida, de revelatie van vorig jaar. De Portugees stond in 2020 ook snel in het wit en zou de roze trui uiteindelijk 15 dagen opeisen.

   

  "Ik heb Almeida als voorbeeld gebruikt, ja", gaf Valter nog aan. "Mijn motivatie om de roze trui te veroveren op deze eerste aankomst bergop was enorm."

   

  De komende dagen en weken zal hij - zo lijkt het na gisteren - vooral moeten afrekenen met Remco Evenepoel en Egan Bernal, zijn eerste belagers in het klassement.

   

  Valter heeft net als Bernal overigens een verleden als mountainbiker. Dankzij papa Valter, destijds zijn trainer. "Ik was nog te jong om op de weg te koersen en op mijn 10e heb ik de mountainbike ontdekt."

   

  "Ik reed wedstrijden in Hongarije, Slovakije, Oostenrijk en nam deel aan wereldbekers. Maar daarna heb ik van de weg geproefd en dat traject ben ik blijven volgen."

  De eerste kennismaking met Attila Valter: Hongaar glijdt spectaculair weg tijdens uitgeregend WK tijdrijden voor beloften in Yorkshire (2019)

  Lees ook: