Stijn Van de Voorde over EK-hymne: "U2-afdankertje dat nooit zal leven in het stadion"

  De Europese voetbalbond heeft met We Are The People zijn officiële EK-hymne de wereld ingestuurd. Wij vroegen aan onze StuBru-collega Stijn Van de Voorde of het ook een goed nummer is.

  Het is op papier een beetje een vreemde combinatie, de Nederlandse DJ Martin Garrix en het U2-duo Bono en The Edge. Stijn Van de Voorde is niet verrast dat de UEFA bij deze artiesten is uitgekomen.

   

  "Meestal kiezen ze gewoon voor een paar grote namen. Ze hebben dit bijna wiskundig samengesteld: met U2 bedienen we de oudere generatie en Martin Garrix is zogezegd meer voor de jongeren. Ze hebben zich bij de UEFA duidelijk niet laten leiden door puur muzikale motieven."

   

  "Het valt me wel op dat het allemaal witte artiesten zijn. Ik zou gedacht hebben dat ze in deze tijd iemand met kleur erbij betrokken hadden. Of iets meer hiphopachtigs gekozen hadden."

   

  "Zodra je die opdracht hebt gegeven, kun je natuurlijk niet meer terug en dan zit je met zoiets opgescheept. Dat gebeurt wel vaker, dat je dan met een gedrocht zit dat je enkel kunt intrekken als de artiest in kwestie iets op zijn kerfstok heeft dat plots aan het licht komt, zoals met Damso in België."

   

  Een oorwurm is het in ieder geval niet. "Het probleem is dat ze een afdankertje van U2 gecombineerd hebben met de beats van Martin Garrix. Dat geeft niet echt een opzwepend nummer. Dit is geen nummer dat ze zullen meezingen in het stadion."

  Zodra je de opdracht gegeven hebt, kun je niet meer terug. Dan zit je met zo'n gedrocht opgescheept.

  Stijn Van de Voorde (Studio Brussel)

  "Je mag de marginaliteit niet verwaarlozen"

  Wat was volgens Stijn Van de Voorde dan wel een garantie op succes geweest? "Ik zeg het niet graag, maar eigenlijk heb je iets à la Dimitri Vegas en Like Mike nodig. Muziek waarbij je je verstand op nul kunt zetten."

   

  "Je mag de marginaliteit niet verwaarlozen en dat bedoel ik niet eens verkeerd. Het is logisch dat de mensen teruggrijpen naar een bepaald oerinstinct als er gescoord wordt. Dan zing je nogal snel "Olé Olé" of iets als "7 Nation Army", een basismelodie die iedereen kan meezingen."

   

  "Ik vind dat zelfs ontroerend, als een volledig stadion een nummer zingt dat je anders nooit zou opzetten of meezingen omdat je het te plat vindt."

   

  "Ik snap dat ze vanuit de UEFA op een bepaalde manier een signaal willen geven. Daarom dat dit soort nummers ook steevast vol zitten met zoveel boodschappen - vriendschap, samenhorigheid, de Europese gedachte - dat je zou vergeten dat het over voetbal gaat."

   

  "Maar dit is geen nummer dat zal gaan leven in een stadion. Zoiets moet van de supporters zelf komen, zoiets kun je niet van bovenaf opleggen."

   

  "Je zal altijd zien dat er in die periode een hit is die totaal niets met voetbal te maken heeft, maar die veel meer de kwaliteiten heeft die je nodig hebt in een stadion. Een goed voorbeeld is "Freed From Desire", een nummer dat blijft meegaan."