"Elise Mertens moet dubbelspel laten vallen als ze ooit in top 10 wil raken"

  Elise Mertens komt even op adem voor ze naar Parijs trekt.

  Elise Mertens last een pauze van twee weken in om fris op Roland Garros te staan. Maar volgens Marc De Hous, de ex-coach van Kim Clijsters, volstaat dat niet. "Ze moet het dubbelspel laten vallen, anders zal ze de rekening gepresenteerd krijgen", zegt hij.

  In Madrid moest Elise Mertens geblesseerd opgeven in de kwartfinales, in Rome sneuvelde ze al in de eerste ronde. Dat ze tussendoor nummer 1 van de wereld werd in het dubbelspel, is volgens Marc De Hous eerder een probleem dan een troost.

   

  "Het lichaam van Elise Mertens is wat aan het opraken", zegt De Hous. "Ze staat fysiek niet meer zo fris, omdat ze enorm veel speelt. Als ze ooit in de top 10 wil raken in het enkelspel, zal ze toch het dubbelspel moeten laten vallen."

   

  Mertens speelde al 40 wedstrijden en het is nog maar de maand mei. "Haar lichaam begint te protesteren: haar borstspier, haar hamstring, haar rug blokkeert, haar heup speelt op... Als ze de signalen van haar lichaam niet volgt, zal ze ooit met haar kop tegen de muur lopen."

  Als ze de signalen van haar lichaam niet volgt, zal ze ooit met haar kop tegen de muur lopen.

  Marc De Hous

  De oplossing is eenvoudig, volgens De Hous: het dubbelspel links laten liggen. "Ik heb met Kim Clijsters net hetzelfde meegemaakt. Op een gegeven moment stond ze nog tot 1 uur 's nachts te dubbelen in Linz."

   

  "We hebben toen eens een weekje zonder dubbelspel gedaan en dat was een verademing. Al die procentjes maken het verschil tussen winst en verlies. En om het maximale uit het enkelspel te halen, moet je het dubbelspel laten vallen. Je hebt in de nadagen van je carrière nog genoeg tijd om te dubbelen."

   

  "Maar de eindsbeslissing ligt bij Mertens. Misschien moet ze eerst haar gat verbranden en eens op de blaren zitten. Een versnelling lager schakelen in het dubbelspel, gaat gewoon niet."

   

  Mertens last nu wel een rustpauze in voor Roland Garros, maar ook in Parijs staat het dubbelspel op haar programma. "Misschien vindt haar coach, die ook haar vriend is, het moeilijker om op tafel te kloppen. Ik zou de puntjes op de i zetten en mijn beslissing doorduwen."

  "Elise Mertens is zeker een outsider voor Roland Garros"

  Marc De Hous ziet Elise Mertens nog altijd als outsider voor Roland Garros (24 mei - 13 juni). "Zeker na haar overwinning tegen Simona Halep in Madrid, een zeer taaie dame op gravel. Dat is bijna vergelijkbaar als bij de mannen Nadal kloppen op gravel."

   

  "Elise Mertens moet zeker in de tweede week raken in Parijs. Daarna zal het afhangen van de vorm van de dag. Misschien kan ze wel verrassen. Haar wedstrijdmentaliteit is in elk geval een voorbeeld voor veel jonge tennissers."