Vanaf 9 juni wordt er weer gekoerst bij de jeugd: "Iedereen de kans geven om te rijden"

  CEO van Cycling Vlaanderen Frank Glorieux is alvast blij met de nieuwe datum.

  Goed nieuws voor het niet-professionele wielrennen, in het bijzonder bij de jeugd. Vanaf 9 juni zal er opnieuw aan competitie gedaan kunnen worden. "Een opluchting", zegt Frank Glorieux, CEO van Cycling Vlaanderen. In eerste instantie met een maximum van 100 renners, vanaf 1 juli normaal zonder beperking.

  Remco Evenepoel verscheen deze week na een afwezigheid van 9 maanden voor het eerst weer in koers in de Ronde van Italië. Voor heel wat jeugdrenners is het zelfs nog langer geleden dat ze nog eens een wedstrijd hebben kunnen rijden.

   

  De coronacrisis heeft er lang voor gezorgd dat er geen jeugdwedstrijden mogelijk waren. Tot gisteren het nieuws van de versoepelingen kwam op het Overlegcomité.

   

  Vanaf 9 juni zal er weer niet-professioneel gekoerst kunnen worden in de jeugdreeksen. "We zijn blij", zegt Frank Glorieux, CEO van Cycling Vlaanderen. "We hebben de laatste weken hard gewerkt om die heropstarting klaar te krijgen. Ouders zien dat werk niet direct."

   

  "Gisteren, toen het eerste bericht binnen kwam, was er nog wat ontgoocheling omdat we nog een maand moeten wachten. Maar we kunnen nu een goede voorbereiding doen om dan op 9 juni te starten."

  Een generatie of sporter is nooit verloren

  Frank Glorieux

  Systeem van voorinschrijving

  Toch zijn er nog wat beperkingen bij de heropstart. Zo zullen er slechts 100 renners aan de start mogen staan. "Wij hebben een systeem van voorinschrijvingen", gaat Glorieux verder. "Wedstrijden die nu op onze kalender staan, zijn allemaal overboekt."

   

  "We gaan die tellers terug op 0 zetten en de renners de kans geven om zich opnieuw in te schrijven en een voorkeur aan te duiden waardoor zij dan gegarandeerd een van hun voorkeurswedstrijden kunnen rijden."

  Verloren generatie?

  Door de weinige koersen wordt er al van "een verloren generatie" gesproken, maar daar wil Glorieux niet van weten. "Ik vind dat een zeer negatieve uitdrukking. Een generatie of sporter is nooit verloren. Een goede sporter zal er altijd geraken."

   

  "Het is natuurlijk ook wel zo dat een laatstejaars belofte nu niet de kans heeft gekregen om zich te kunnen bewijzen en zo een profcontract te kunnen scoren. Maar kijk, deze zomer zal er gekoerst worden en we zullen er vele mooie dingen kunnen zien."

  Massimo Van Lancker: "Lastig om organisatoren te overtuigen"

  Massimo Van Lancker, sporttechnisch coördinator competitie bij Cycling Vlaanderen, is blij met de datum, maar relativeert: "We zijn altijd kunnen blijven fietsen", zegt Van Lancker. "Dat is toch wel de essentie van de wielersport: graag met de fiets rijden. Je ontdekt er locaties door die je anders niet zou ontdekken."

   

  "Maar natuurlijk begin je wel te koersen omdat je die competitie nodig hebt en wel eens een wedstrijdje wil rijden. Daarvoor is het wel belangrijk dat we die duidelijkheid nu kunnen geven."

  Wordt tijd dat de competitie er is

  Massimo Van Lancker

  "Zijn geen voetbalsport, wij organiseren wedstrijden op de openbare weg"

  Hoewel er heel wat jonge renners staan te springen om terug in een peloton te rijden, is dat enthousiasme bij de organisatoren er heel wat minder. "We zitten in een periode waarin het moeilijker is geworden om mensen te gaan overtuigen", zegt Van Lancker. "We zijn geen voetbalsport, die een voetbalveld heeft en een wedstrijd kan spelen. Wij organiseren wedstrijden op de openbare weg."

   

  "Het wordt moeilijk. Maar net als vorig jaar gaan wij ons uiterste best doen om eerlijke kansen te geven, dat iedereen wedstrijden kan rijden. Het kan niet dat een renner een aantal wedstrijden kan rijden en de andere thuis moet blijven. Dat is onze bedoeling niet. Voor ons is iedereen gelijk."

  "Renners zijn beter geworden"

  Wedstrijden werden er het afgelopen jaar niet gereden. Toch denkt Van Lancker niet dat dit een probleem zal zijn in de ontwikkeling van de renners. "Integendeel! Uit inspanningstesten blijkt dat veel renners wel vooruit zijn gegaan, door het grotere trainingsvolume en minder wedstrijden."

   

  "We moeten daar het positieve van inzien. Maar het wordt wel tijd dat de competitie er is, dat wel."

  Vanaf 9 juni met 100, vanaf 1 juli zonder beperking

  Naast 9 juni is 1 juli de 2e belangrijke datum in het opstartplan van Cycling Vlaanderen. Daarbij houdt de federatie wel ook de corona- en vaccinatiecijfers in het oog. Want zij zijn de voorwaarden voor de versoepelingen. 

   

  "Indien het aantal ingenomen COVID-bedden op intensieve zorgen blijft evolueren in de richting van maximaal 500 én indien de vaccinatiecampagne volgens plan loopt, betekent dit voor de wielersport dat de heropstart van de niet-professionele wedstrijden in 2 stappen zal plaatsvinden", meldde Wielerbond Vlaanderen in een officieel communiqué.

   

  "Vanaf 9 juni met 100 personen en vanaf 1 juli zonder beperkingen. De reeds eerder opgestelde protocollen voor de organisatoren in de verschillende wielerdisciplines zullen worden aangepast op basis van de richtlijnen die we eerstdaags van de bevoegde ministers mogen verwachten."

   

  "Voor de provinciale kampioenschappen worden nieuwe data gezocht, alsook voor de Belgische kampioenschappen tijdrijden jeugd, juniores op de weg en mountainbike. We doen ook een oproep aan de lokale besturen om de beslissingen af te stemmen op de laatste richtlijnen, zodat de geplande wedstrijden alsnog kunnen doorgaan."

  Bekijk de reportage in Het Journaal