Joos: "Oneerlijke play-offs? Het is sowieso een volbloedpaard tegen een pony"

  De ene noemt ze gek, de andere geniaal. Het systeem van de play-offs blijft 11 seizoenen na de invoering voor discussie zorgen. Ook in onze podcast over de play-offs "90 minutes". Filip Joos had een boodschap voor de grootste tegenstanders en kwam ook meteen met een constructief alternatief.

  Iedereen begrijpt dat het huidige systeem van play-offs onrechtvaardig aanvoelt voor de ploeg die de meeste punten verzamelde in de reguliere competitie. Maar is dat de enige vorm van oneerlijkheid in de competitie, vroeg Filip Joos zich af.

   

  "Tegen iedereen die zegt dat de play-offs oneerlijk zijn, zou ik een keer willen zeggen dat het oneerlijk is dat je aan een competitie begint waarin een club als KV Mechelen goed moet nadenken of ze anderhalf miljoen kunnen betalen voor een speler als Ferdy Druijf, maar Club Brugge zomaar 8 miljoen kan neertellen voor Bas Dost."

   

  "De ene ploeg heeft een zak geld, andere ploegen hebben peanuts. De competitie an sich is oneerlijk."

   

  "Wij kijken naar de race tussen een volbloedpaard en een kreupel paard. Club Brugge is een paard dat piekfijn verzorgd wordt. Moeskroen is een pony. Ik neem nu Brugge, maar ik kan ook een andere club nemen."

   

  "Ik ben voor de play-offs omdat je dan per definitie goeie matchen krijgt. Spannende matchen ook. Stel dat het er nog om gaat in de allerlaatste match en Genk gaat winnen op Club Brugge, dan heeft Genk misschien 16 op 18 gehaald in de play-offs. Wie dat kan..."

  Het systeem Marc Degryse: 2 en 1 punt in de reguliere competitie

  De grote doorn in het oog van fans en spelers is dat de punten van clubs worden gehalveerd voor ze aan de play-offs beginnen. Daar heeft Filip Joos een alternatief voor. Of beter: daar heeft Marc Degryse een alternatief voor bedacht.

   

  "Degryse zei ooit: "pak geen punten af op het einde, want dat is een heel onrechtvaardig gevoel. Speel gewoon voor 2 punten bij een zege en 1 punt bij een gelijkspel in het reguliere seizoen en voor 3 punten en 1 punt in de play-offs" (waarbij er na de reguliere competitie geen halvering meer volgt)."

  Luister hier naar de podcast of in je favoriete podcastapp