Zo kan Remco Evenepoel vandaag het roze pakken in de Giro

  Opperste concentratie bij Remco Evenepoel.

  In de Ronde van Italië krijgt Remco Evenepoel (21) vandaag de kans om de roze leiderstrui te veroveren. In de etappe van Piacenza naar Sestola wordt het klauteren richting de finish. Met Evenepoel aan de top?

  Het parcours: 1.800 hoogtemeters

  Remco Evenepoel heeft er maanden naar uitgekeken en vandaag is het zover. Eindelijk mag hij in competitie zijn klimmersbenen weer aanspreken in de eerste echte bergetappe in deze Giro.

   

  Rit 4 serveert het peloton 1.800 hoogtemeters. Na de start in Piacenza volgen er zo'n 70 vlakke kilometers, waarna de renners over een licht golvend parcours koersen met onderweg een klim van derde categorie naar Castello di Carpineti.

   

  Het zwaartepunt ligt in het tweede deel van de etappe met eerst de klim van derde categorie naar Montemolino, 8,6 km aan 5,7%, en tot slot volgt de slotklim, de Colle Passerino, 4,3 km aan 9,5% gemiddeld.

   

  De finish ligt niet op de top, maar volgt na 2,5 km in Sestola. Eerst gaat het zo'n 850 meter in dalende lijn, dan volgt een klein stukje bergop van zo'n 400 meter, daalt het opnieuw lichtjes om vervolgens zo'n 300 meter te stijgen aan zo'n 2,4% en in de laatste 500 meter af te vlakken.

  Het dagmenu in de Giro.

  Bonificatieseconden sprokkelen

  Zondag flitste Remco Evenepoel nog naar bonificatieseconden in de tussensprint (kijk hieronder naar de video). Die kans krijgt hij vandaag opnieuw.

   

  In de finale, op 7 km van de streep, kan Evenepoel zaakjes doen. Daar liggen seconden te rapen (3, 2, en 1).

   

  Een sterke finish in Sestola is nog lucratiever. De top 3 krijgt er 10, 6 en 4 seconden extra.

  Voorbij leider Ganna en nummer 2 Foss

  Als Remco Evenepoel straks het roze wil aantrekken, moet hij voorbij leider Filippo Ganna en Tobias Foss. De eerste staat 20 seconden voor in het klassement, de tweede 4 tellen.

   

  Ganna houdt er rekening mee dat hij de leiderstrui vanavond moet afgeven. "Ik ga mijn best doen om het roze te verdedigen", zei de wereldkampioen tijdrijden gisteravond, "maar in de eerste plaats moet ik vooral mijn kopmannen Bernal en Sivakov bijstaan. Het wordt een zware etappe."

   

  Foss is een 23-jarige Noor van Jumbo-Visma. Ook een hardrijder, maar geen pannenkoek als het bergop gaat. Twee jaar geleden won hij de Ronde van de Toekomst. Foss klopte in de beloftewedstrijd o.a. Ilan Van Wilder en Mauri Vansevenant. Evenepoel reed toen al bij de profs.

  Giro d'Italia klassement

    naamploegresultaat
  1Egan BernalIGD86:17:28
  2Damiano CarusoTBV+1:29
  3Simon YatesBEX+4:15
  4Aleksandr VlasovAPT+6:40
  5Daniel MartínezIGD+7:24
  6João AlmeidaDQT+7:24
  7Romain BardetDSM+8:05
  8Hugh CarthyEFN+8:56
  9Tobias FossTJV+11:44
  10Daniel MartinISN+18:35

  Opgelet voor de klassementsmannen

  Als je naar de klassementsmannen kijkt, staat Remco Evenepoel er prima voor, maar renners als Simon Yates (BikeExchange) en Egan Bernal (Ineos) zullen geen tijd willen toegeven, laat staan verliezen. Zij staan respectievelijk op 21 en 22 seconden van Evenepoel.

   

  Of komt het gevaar van Aleksandr Vlasov (Astana)? De verraderlijke Rus volgt op slechts 7 tellen van onze jonge landgenoot.

   

  Het is ook niet ondenkbaar dat Deceuninck-Quick Step Joao Almeida naar voren schuift. De Portugees is de nummer 4 in het klassement, met dezelfde chrono als Evenepoel.

  Gaat Simon Yates al voor het roze?

  Opgelet voor de vluchters

  Tot slot zullen ook aanvallers de rit van vandaag hebben aangestipt. Quinten Hermans misschien? Hij volgt in het klassement op 33 seconden van Remco Evenepoel.

   

  U komt het vanmiddag te weten. Volg etappe 4 live op Sporza: op sporza.be, in de Sporza-app en op Radio 1. Om 19.40u kunt u naar ons Girojournaal kijken op Canvas. 

  Crosser Quinten Hermans heeft de voorbije weken laten zien dat hij aardig uit de voeten kan in een rondewedstrijd.

  lees/bekijk ook: