Special Olympics Belgium en Brussel lanceren 2e editie Virtuele Spelen: "Sport voor iedereen"

  Manneken Pis kreeg de kleur van Special Olympics Belgium aangemeten, Zaïd Abau liep met de toorts.

  Nu vrijdag vindt de 2e editie van de Special Olympics Belgium Virtuele Spelen plaats. De organisatie voor atleten met een verstandelijke beperking en gaststad Brussel hebben het sportieve evenement vandaag gelanceerd: Manneken Pis kreeg een speciale outfit aangekleed en na een fakkelloop werd de Vlam van de Hoop ontstoken.

  Elk jaar is het Hemelvaartweekend het sportieve hoogtepunt voor meer dan 3.400 - van de in totaal 20.000 - atleten met een verstandelijke beperking. Door corona valt de fysieke editie ook in 2021 in het water en zijn de Virtuele Spelen weer een digitaal alternatief.

   

  De organisatie wil er het grootste gratis online inclusief evenement van België ooit maken. Met drie opeenvolgende sleutelmomenten werd de virtuele editie vandaag feestelijk op gang getrapt.

   

  Brussels burgemeester Philippe Close en schepen van Sport Benoit ondertekenden het Solidariteitscharter om de samenwerking met Special Olympics Belgium (SOB) officieel te maken. Ook vertegenwoordigers van 8 andere steden en gemeenten (Alken, Balen, Ecaussines, La Louvière, Mechelen, Nijvel, Sint-Niklaas en Sint-Pieters-Woluwe) zetten hun krabbel onder het Solidariteitscharter.

  Ter gelegenheid van de Virtuele Spelen werd Manneken Pis gehuld in een outfit met de kleuren van Special Olympics Belgium. "Ons nationaal Ketje trekt zijn tenue aan om de actieve rol van mensen met een verstandelijke beperking in de sport te ondersteunen", zegt Delphine Houba, schepen van Cultuur en Grote Evenementen.

   

  "Ons doel is om de manier waarop mensen denken over inclusie en tolerantie te veranderen. Net als cultuur moet ook sport openstaan en toegankelijk zijn voor iedereen.”

   

  Kroon op het werk vandaag was de Torch Run. De schepen van Sport liep samen met atleten Zaïd Abau en Rosalia Niedziela met een fakkel richting Grote Markt, waar de Vlam van de Hoop werd aangestoken.


  Hellings: "Deze olympische vlam op de Grote Markt in Brussel is een sterk symbool. Het herinnert ons eraan dat de stad er elke dag aan werkt om sport voor iedereen toegankelijk te maken." (lees voort onder foto)

  Iedereen is vrijdag virtueel welkom

  De beelden van Manneken Pis en de Torch Run worden verwerkt in de live openingsceremonie die deze vrijdag om 10u te volgen is op de Facebook-pagina van Special Olympics Belgium. 
    

  Niet alleen de duizenden SOB-atleten worden uitgenodigd om mee te doen, maar iedereen die houdt van een unieke sportieve en feestelijke ervaring kan zich inschrijven op https://virtualgames.special-olympics.be.

   

  Iedereen kan zijn deelnamefoto’s en -video’s delen op sociale media met de hashtag #VirtualGames2021.

  De Vlam van de Hoop wordt aangestoken.

  Bekijk het fragment uit het journaal van 19u:

  <