Hilaire Van der Schueren na ritzege in de Giro: "Dit telt voor 8 zeges"

  Hilaire Van der Schueren (r) is de peetvader bij Intermarché - Wanty - Gobert.

  Wie Intermarché - Wanty - Gobert zegt, zegt natuurlijk ook Hilaire Van der Schueren. De Belgische ploegleider genoot vanuit België van de triomf van Taco van der Hoorn. "De stress en spanning zijn weg, de 0 is van het bord."

  Hilaire Van der Schueren (73) zit niet in de ploegleidersauto in de Giro en beleefde de ritzege van Taco van der Hoorn vanuit België. "Ik heb het thuis gevolgd en dat is niet zo goed voor mijn hart", vertelt hij aan Sporza. 

   

  "Je weet dat als het peloton losgelaten wordt, dan komt het snel en zo wordt het heel spannend op het einde. Taco is iemand die finales kan rijden, maar zo lang voorop dat is heel moeilijk."

   

  "Ik had Taco verteld dat hij de slimste moest zijn in een ontsnapping. Zo blijf je als laatste over en dan zorg je voor de meeste publiciteit. Maar als je het dan ook nog kunt afmaken, chapeau! Dat doet deugd."

  De commentaren doken al op of we wel klaar waren voor de World Tour. We waren niet klaar, dat geef ik toe. Het was een overgangsjaar.

  Hilaire Van der Schueren

  De ritzege van Van der Hoorn is pas de eerste overwinning van het seizoen voor de ploeg van Van der Schueren. "Een etappe in de Giro kunnen winnen, dat telt voor een stuk of acht zeges. De stress en de spanning zijn nu weg en de 0 is van het bord."


  "Dat is voor ons belangrijk, want de commentaren doken al op of we wel klaar waren voor de World Tour.  We waren niet klaar, dat geef ik toe. Het was een overgangsjaar, maar als je in dat overgangsjaar een etappe kunt winnen in een grote ronde, dan is het jaar geslaagd."


  "Ik weet dat sommigen het belachelijk vinden dat we altijd in de aanval gaan, maar je moet weten wat je kunt en vooral wat je niet kunt. We kunnen geen massasprinten winnen. Dus hebben we ervoor gekozen om ons zoveel mogelijk in de kijker te fietsen en te hopen dat een ontsnapping tot het einde gaat."

  "Ik vis al mijn hele carrière jongens op die niet aan de bak komen"

  Taco van der Hoorn werd pas bij het begin van het jaar opgevist door Intermarché - Wanty - Gobert, nadat zijn contract bij Jumbo-Visma niet verlengd werd. Vijf maanden geleden dacht de Nederlander nog aan stoppen.

   

  "Al mijn hele carrière sta ik hiervoor bekend: ik vis jongens op die nergens meer aan de bak komen. Dat heb ik ook met Taco gedaan en daar ben ik heel blij mee", zegt Van der Schueren.

   

  "Taco zat bij Jumbo-Visma en daar moest hij van kilometer 0 tot het einde op kop rijden en dat is niet zo evident voor hem. Hij wou ook eens zijn eigen kans gaan en die kans krijgt hij bij ons." Het heeft Van der Hoorn en Van der Schueren succes opgeleverd.

  Lees ook:

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
  2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4/>Piacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5/>Modena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7/>Notaresco - Termoli181 kmEwanValter
  8/>Foggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
  9/>Castel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
  10/>L'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
  11/>Perugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
  12/>Siena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
  13/>Ravenna - Verona198 kmNizzoloBernal
  14/>Cittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
  15/>Grado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
  16/>Sacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
  17/>Canazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
  18/>Rovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
  19/>Abbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
  20/>Verbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
  21Senago - Milaan30.3 kmGannaBernal