Het Opta-rapport: meesterlijke Mbokani, buizen bij Club en Anderlecht en 7 onderscheidingen bij Genk

  Dieumerci Mbokani was de beste speler van speeldag 2 volgens Opta

  Wie zijn de uitblinkers en tegenvallers van de play-offs? Wel, databedrijf Opta vertelt het ons op basis van een schat aan statistieken. Iedere speler krijgt uiteindelijk een score van 0 tot 100. De grote uitblinker van de 2e speeldag: Dieumerci Mbokani. Bij Anderlecht en Club Brugge haalden enkele spelers de helft niet.

  Zoals wijn: Dieumerci Mbokani lijkt beter te worden met de jaren. De 35-jarige spits van Antwerp trof 2 keer raak tegen Anderlecht - en zag ook nog eens 2 treffers afgekeurd voor offside. Hij was volgens de data van Opta dan ook de beste speler van speeldag 2 in de play-offs. Mbokani verzamelde een totaal van 83,8 punten. 

   

  Na hem volgt Nikola Storm, die met 2 goals tegen KV Oostende bepalend was voor KV Mechelen. Zijn totaalscore: 83,6 punten. Voorts pronken 2 verdedigers van Racing Genk in de top 5. Gerardo Arteaga (82,1 punten) en Jhon Lucumi (78,9 punten) hielden de aanvalsdriehoek van Club uitstekend uit de wedstrijd. Ook Standard-doelman Arnaud Bodart (81,4 punten) onderscheidde zich.

   

  Opmerking: alleen spelers die minimum 45 minuten in actie kwamen, kregen een beoordeling. Onder de foto vindt u alle rapportpunten van de teams inde Champions' play-offs terug.

  Speler Team Totaal
  1. Dieumerci Mbokani Antwerp 83,8 punten
  2. Nikola Storm KV Mechelen 83,6 punten
  3. Gerardo Arteaga Racing Genk 82,1 punten
  4. Arnaud Bodart Standard 81,4 punten
  5. Jhon Lucumi Racing Genk 78,9 punten

  Anderlecht: Verschaeren beste man, 2 gebuisden

  Stilaan komt de beste Yari Verschaeren weer naar boven. Met zijn doelpunt tegen Antwerp bevestigde de youngster zijn stijgende vormcurve. Niemand bij Anderlecht haalde een hoger totaal dan de 73,9 punten van de Rode Duivel. Matt Miazga, die een punt redde, verzamelde 67,7 punten. 

   

  Veel minder goed scoorden 2 spelers van Anderlecht - zij haalden zelfs de helft niet. Anouar El Hadj (47,9 punten) kende een offday. En ook de doelpunten die Bart Verbruggen (43,9 punten) incasseerde waren volgens de data van Opta houdbaar.

  Speler Punten
  1. Yari Verschaeren 73,9 punten
  2. Matt Miazga 67,7 punten
  3. Michael Murillo 67,6 punten
  4. Sambi Lokonga 64 punten
  5. Jacob Bruun Larsen 60,8 punten
  6. Bogdan Mykhaylichenko 59,7 punten
  7. Lukas Nmecha 58,2 punten
  8. Josh Cullen 58,1 punten
  9. Elias Cobbaut 56,8 punten
  10. Adrien Trebel 54,8 punten
  11. Anouar El Hadj 47,9 punten
  12. Bart Verbruggen 43,9 punten

  Antwerp: Geen maat op Mbokani

  Met voorsprong de allerbeste. Geen speler van Antwerp kwam in Anderlecht ook maar in de buurt van de prestatie van Dieumerci Mbokani. De spits kon pronken met een grote onderscheiding (83,8 punten). 

   

  Op basis van de rapportcijfers was de Congolees letterlijk een eenmansteam. Zijn dichtste achtervolger, Birger Verstraete, volgt op bijna 20 stuks (63,9 punten). Koyi Miyoshi (44 punten) zakte door de mand in het Lotto Park.

  Speler Punten
  1. Dieumerci Mbokani 83,8 punten
  2. Birger Verstraete 63,9 punten
  3. Ritchie De Laet 61,1 punten
  4.  Jean Butez 59 punten
  5. Pieter Gerkens 56,7 punten
  6. Abdoulaye Seck 56,2 punten
  7. Martin Hongla 54,3 punten
  8. Jordan Lukaku 53,4 punten
  9. Aurélio Buta 53,4 punten
  10. Maxime Le Marchand 52,7 punten
  11. Koyi Miyoshi 44 punten

  Club Brugge: collectieve baaldag

  Niemand die de nederlaag kon vermijden. Het is veelzeggend dat Hans Vanaken met amper 65 punten de beste speler van Club Brugge was tegen Racing Genk. 10 ploegmaats haalden zelfs de drempel van 60 punten niet. Door de onzichtbaarheid van sterkhouders als Dost, Lang en De Ketelaere kon blauw-zwart een 3-0-nederlaag niet vermijden. Clinton Mata buisde met 46,6 punten in het rapport van deze speeldag.

  Speler Punten
  1. Hans Vanaken 65 punten
  2. Ruud Vormer 60,8 punten
  3. Mats Rits 59,6 punten
  4.  Bas Dost 56,4 punten
  5. Brandon Mechele 55,9 punten
  6. Charles De Ketelaere 55 punten
  7. Stefano Denswil 54,9 punten
  8. Noa Lang 54,7 punten
  9. Odilon Kossounou 52 punten
  10. Simon Mignolet 50,1 punten
  11. Clinton Mata 46,6 punten

  Racing Genk: 7 onderscheidingen, met Arteaga als primus

  Zo flauw de punten bij Club, zo knap die bij tegenstander Genk. Vooral de defensie gooide hoge ogen. De Mexicaanse vleugelverdediger Gerardo Arteaga (82,1) haalde een grote onderscheiding in het duel tegen blauw-zwart. Een verklaring voor dat cijfer: Arteaga had de hoogste passnauwkeurigheid op de helft van de tegenstander (94,7%) en veroverde 9 keer de bal. Ook Jhon Lucumi (78,9 punten) speelde een uitstekende wedstrijd.

   

  Daarnaast haalden nog 5 spelers een onderscheiding, waaronder doelpuntenmakers Kristian Thorstvedt (78,4 punten), Junya Ito (72,3 punten) en Paul Onuachu (71,4 punten).

  Speler Punten
  1. Gerardo Arteaga 82,1 punten
  2. Jhon Lucumi 78,9 punten
  3. Kristian Thorstvedt 78,4 punten
  4.  Daniel Munoz 75,4 punten
  5. Carlos Cuesta 74,5 punten
  6. Junya Ito 72,3 punten
  7. Paul Onuachu 71,4 punten
  8. Patrik Hrosovsky 66,7 punten
  9. Theo Bongonda 65 punten
  10. Bryan Heynen 63,3 punten
  11. Maarten Vandevoordt 60,7 punten

  Hoe gaat Opta te werk?

  Opta is een databedrijf dat niet enkel voor de Belgische competitie, maar ook van onder meer de Premier League en de Primera Division allerlei statistieken van spelers en clubs verzamelt.  

   

  Door tientallen statistieken over onder meer balverlies, gecreëerde kansen, dribbels, overtredingen, schoten naast, succesvolle passes, tackles, balheroveringen of verloren duels te verzamelen komen ze tot een cijfer per speler. 

   

  Per positie wordt de wegingsfactor van deze categorieën apart bepaald voor elke speler en zo komt Opta tot 1 beoordelingscijfer per speler.