Blijft Ferrera bij Seraing? "Op mijn leeftijd wil ik plezier hebben op de bank"

  Emilio Ferrera heeft met Seraing een voetbalsprookje geschreven. Door een positief licentiedossier kreeg het een plekje in 1B en een seizoen later mag de club zich opmaken voor 1A. Ook Ferrera vond er zijn voetbalplezier terug. "Als ik blijf, wil ik op dezelfde manier werken als dit jaar."

  Een dag na de promotie staat Emilio Ferrera weer op het trainingsveld. Hij neemt een kijkje bij zijn voetbalacademie. "Dit is geen job voor mij, het is een passie en het is mijn ontspanning", vertelt hij.  "De academie is gestart in Aalst, nu zitten we  ook in Vlaams-Brabant. Elk seizoen willen we 3 nieuwe locaties openen."

   

  Echt last van de festiviteiten lijkt Ferrera niet te hebben. "Het was wel fenomenaal gisteren. De match, de terugreis met de bus, de ontvangst door de fans in Seraing, ... Ze wachten daar al 25 jaar op dus er waren heel wat emoties."

   

  "We zijn bij Seraing het seizoen begonnen met de ambitie om ons te handhaven. Pas in januari dachten we aan plek 2 en daarna aan de promotie. Sommigen zeiden dat we onze plek in 1B niet verdiend hadden, maar we hebben het tegendeel bewezen."

  Of we afhankelijk zijn? Is dat niet het verhaal van alle clubs nu? Zelfs de hele grote? Wat gebeurt er als de bazen van PSG of Manchester City zich terugtrekken?

  Het gaat snel voor Seraing, te snel? "Dat is een goeie vraag. De ploeg moet nog groeien, de omkadering moet groeien, de infrastructuur moet groeien, ... Er is nog veel werk en er is geen tijd te verliezen."

   

  "De spelers zullen zich ook moeten aanpassen aan de sfeer in 1A. Dit seizoen waren er geen fans en dat heeft op een bepaalde manier ook geholpen, maar als die terugkomen moeten ze leren omgaan met die druk op verplaatsing."

   

  Seraing kan wel rekenen op de hulp van Metz. "Het was voor mij als trainer een plezier om mee te werken. Er was totaal geen druk om bepaalde spelers op te stellen, ze zijn heel discreet geweest."

   

  "Of we afhankelijk zijn? Is dat niet het verhaal van alle clubs nu? Zelfs de hele grote? Wat gebeurt er als de bazen van PSG of Manchester City zich terugtrekken? Je hebt altijd iemand met financieel sterke schouders nodig."

  "Op deze leeftijd wil ik trouw blijven aan mijn filosofie"

  Seraing mag dus naar 1A, maar het is nog niet duidelijk of dat met Ferrera zal zijn. "Dinsdag heb ik een afspraak met de eigenaar. We zullen een analyse maken van het seizoen. Dan zullen we kijken of het mogelijk is om aan te blijven."

   

  "Ik wil op deze leeftijd genieten op de bank. Dat is het belangrijkste. Als ik blijf, wil ik op dezelfde manier kunnen werken als dit jaar. Ik wil trouw blijven aan mijn filosofie en elke wedstrijd voetballen.  Ik wil een bepaald spel brengen en mijn spelers beter maken. Ik heb alles al eens meegemaakt in de hoogste klasse, het publiek, de stadions, de pers, ... Dat drijft me niet meer."

   

  "Ik heb al op de bank gezeten bij ploegen waar alleen punten pakken en erin blijven het doel was, dat hoeft voor mij niet meer."

   

  "Het is ook een moeilijke wereld voor trainers. Kijk maar naar het aantal ontslagen dit seizoen, dat is enorm. Hier heb ik mijn plezier teruggevonden. Bij de jeugd van Anderlecht was dat ook al zo, maar hier heb ik dan nog die promotie meegemaakt. Dat betekent toch iets."

  Bekijk het hele interview met Emilio Ferrera

  Lees ook: