Vandenbempt: "Vreemd genoeg moet Club hopen dat Antwerp verliest van RSCA"

  De lichaamstaal van Vormer en Rits spreekt boekdelen.

  Club Brugge is zichzelf niet in de Champions' play-off. Het wint niet, het is niet dominant en trainer Philippe Clement is voor de tweede keer dit seizoen erg kritisch voor zijn spelers. De concurrentie hoopt stilletjes dat de debatten over de titel opnieuw geopend zijn. Peter Vandenbempt over de vormdip van Club Brugge.

  Club Brugge incasseerde drie goals tegen Racing Genk en dat alleen al was een hele tijd geleden. De vorm van beide clubs lijkt omgekeerd evenredig.

   

  "We zagen een ploeg die twijfelt en moeilijk aan kansen geraakt, tegen een ploeg in volle glorie, in volle vertrouwen en in vorm. Genk is een ploeg die maar naar een bal moet kijken en die vliegt er dan per definitie in."

   

  "Ik vond het verschil tussen de twee ploegen tot aan de 1-0 niet groot. Er was eigenlijk zelfs geen verschil. Het was wel zeer verrassend om vast te stellen - en dat heeft trainer Philippe Clement ook gedaan - dat Club na de 1-0 geen antwoord had en over de volledige tweede helft maar een kans creëerde, en toen stond het al 3-0."

   

  "Je kan een match verliezen met 1-0 of 2-1, maar verliezen met 3-0 en in het laatste halfuur kansloos worden weggezet door een ploeg die vliegt momenteel, dan baart dat zorgen, denk ik."

  "Simpel, mindere periode op het slechtst mogelijke moment"

  "Club Brugge heeft een mindere periode op het slechtst denkbare moment, zo eenvoudig is het. Vergeet niet dat Club op een bepaald moment aan tien zeges op een rij zat", herinnert Peter Vandenbempt zich. 

   

  "Maar Hans Vanaken zat voor de tweede week op een rij niet in de match en was voor het minste geïrriteerd. Ruud Vormer loopt zich wel nog te pletter, maar heeft ook minder impact. Noa Lang lijkt zijn niveau maar niet te kunnen halen van zijn gouden periode en van voor zijn Covid-besmetting, al weet ik niet of het een met het andere te maken heeft."

   

  "Ik neem er ook Simon Mignolet bij, die ons de voorbije jaren verbaasde met fenomenale saves. Voor alle duidelijkheid: Mignolet maakt nog altijd geen fouten, maar de onmogelijke saves, toont hij momenteel ook niet. Het aura van onoverwinnelijkheid is daar ook voorbij."

   

  "Charles De Ketelaere, die als een superster werd beschouwd na zijn Europese campagne en invalbeurt op AA Gent, die zit ook minder goed in zijn vel en was vanaf de eerste minuut geïrriteerd tegen Genk." 

   

  "Er zijn heel wat elementen die maken dat Club minder is. Tegen tegenstanders die goed bezig zijn, Anderlecht vorige week en zeker Genk gisteren, heb je het dan moeilijk."

  "Onrustige dagen in oefencentrum van Westkapelle

  Dé hamvraag is of ook opeens de titel - die al bijna was uitgereikt na de reguliere competitie - toch nog in gevaar kan komen? "De late gelijkmaker van Bas Dost tegen Anderlecht werd bejubeld als heel belangrijk. Dat was terecht, want daardoor zat er toch wat minder druk op de match tegen Genk."

   

  "Maar na de pandoering van gisteren zullen het toch enkele erg onrustige dagen worden in het oefencentrum van Club in Westkapelle. Ik wil er wel nog aan koppelen dat het ook wat afhangt van het resultaat zaterdagavond tussen Anderlecht en Antwerp."


  "Vreemd genoeg denk ik dat Club Brugge moet hopen dat Antwerp verliest. Dan begint Antwerp met 0 op 6. Ze hebben daar heel wat problemen met vier coronagevallen waaronder Batubinsika en Lamkel Zé en Haroun die buiten strijd is." 

   

  "Dan zou het kunnen dat de veer bij Antwerp breekt en Club Brugge tegen Antwerp in de volgende twee onderlinge duels de punten kan verzamelen die het nodig heeft om kampioen te worden.


  "Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Dat Antwerp gelanceerd geraakt met een overwinning op Anderlecht."

  Na de match werd voor de tweede keer op een rij naar de halvering van de punten verwezen. Dat is een slecht teken.

  "Wat Club betreft, komt het er hoe dan ook op aan om de komende dagen de groep en de situatie te managen. Ik denk dat Vincent Mannaert daar een belangrijke rol kan spelen. Club heeft ervaring met het specifieke karakter van de play-offs."

   

  "Wat me erg opviel, is dat er na de match al voor de tweede week op een rij verwezen werd naar de halvering van de punten. Dat is een slecht teken, als je het mij vraagt. 

   

  "Ik kan me wel voorstellen dat het mentaal moeilijk is. Je staat 16 punten voor, ze doen er de helft af en daarna heb je opeens nog maar 5 punten voorsprong. Dan ben je 11 punten kwijt in ongeveer een week." 

   

  "Zeker als je voelt dat je niet goed in vorm bent, is dat mentaal moeilijk. Het is anders als je een geweldige match speelt in Genk, maar finaal verliest met 2-1 met een afgeweken bal."

  "Niet gedacht dat Club zo kwetsbaar kon zijn"

  "Wat ik ook nog wil opmerken. De analyse van Clement over dat laatste halfuur vond ik zeer streng. Hij ging de confrontatie aan met zijn spelersgroep, en dat heeft hij dit seizoen nog maar een keer eerder gedaan." 

   

  "Vooral zijn opmerking dat hij de volgende dagen ging kijken welke spelers blijk gaven van fysieke en mentale paraatheid om de play-offs nog af te werken."


  "Dat vond ik opmerkelijk omdat ik me niet kan voorstellen welke bankzitters eventueel een veel grotere bijdrage zullen leveren dan de spelers die tussen de lijnen lopen."

   

  "Chong, Badji en nog een paar zijn niet de spelers van wie ze al weken vinden dat ze dringend hun kans moeten krijgen omdat ze het niveau opkrikken. Dat wordt de moeilijke evenwichtsoefening voor de match tegen Antwerp."


  "En een dag voor die match heb je al Genk tegen Anderlecht, dus het zou zo maar kunnen dat voor de match op de Bosuil een ploeg op 2 of 3 punten van Club staat. Dat had ik voor de start van de play-offs nooit voor mogelijk gehouden."


  "Ik had niet gedacht dat Club Brugge in geen tijd zo kwetsbaar kon zijn. Laat ons ervan uitgaan dat ze nog 2 matchen moeten winnen om kampioen te worden, maar in de voorbije acht competitiematchen hebben ze maar drie keer gewonnen." 

   

  "En van die drie was dan nog helemaal op het einde tegen Moeskroen. Dus zo gunstig staan de sterren niet, maar ik denk wel nog altijd dat Club kampioen wordt."

  Laat ons er vanuit gaan dat Club nog twee matchen moeten winnen om kampioen te worden, maar in de voorbije acht competitiematchen hebben ze maar drie keer gewonnen.

  Lees ook: