Antwerp neemt dan toch afscheid van sportief directeur D'Onofrio

  Voorzitter Paul Gheysens laat Luciano D'Onofrio gaan.

  Een echte verrassing is het niet, maar de wegen van Antwerp en sportief directeur Luciano D'Onofrio (65) scheiden. De sportieve baas moet zijn greep op The Great Old na ruim 4 jaar lossen, zijn contract wordt niet verlengd.

  Het rommelt al even in de bestuurskamers van Antwerp. Na de nederlaag tegen Anderlecht haalde voorzitter Paul Gheysens stevig uit naar het defensieve spel van coach Frank Vercauteren. Een sneer ook naar het werk van sportief directeur Luciano D'Onofrio?

   

  Rustig werd het bij Antwerp niet meer. Het ontslag van teammanager Frédéric Leidgens, een vertrouweling van D'Onofrio, was al een teken aan de wand. Ook de supporters vroegen in een open brief aan Gheysens om op te treden.

   

  De kroniek van een aangekondigd afscheid, want Antwerp verlengt de overeenkomst met D'Onofrio niet. De Italobelg, die Antwerp weer naar de top loodste, verlaat het Antwerpse nest na ruim 4 jaar.

   

  "Ik wens de heer D'Onofrio uitdrukkelijk te bedanken voor het belangrijke werk dat hij voor Antwerp leverde: de uitstekende keuze van voetbaltalenten, de selectie en aanwerving van de nodige krachten om het elftal sportief uit te bouwen", zegt voorzitter Paul Gheysens op de clubwebsite.

   

  "De heer D'Onofrio leverde een belangrijke inbreng bij het behalen van het spectaculaire sportieve succes. Vier jaar is een eeuwigheid en beide partijen kijken tevreden terug op de samenwerking." D'Onofrio blijft volgens Antwerp "beschikbaar voor enige bijstand". 

  Moeilijke zoektocht naar opvolger

  D'Onofrio, een voormalige spelersmakelaar met ervaring in binnen- en buitenland, werd in 2017 met veel adelbrieven binnengehaald bij Antwerp. De voetbalkenner had onder meer in de staf van Inter, Porto en Standard gezeteld.

   

  D'Onofrio moest van Antwerp, dat na 13 jaar afwezigheid net de promotie naar de hoogste klasse had afgedwongen, weer een topteam maken. De architect van de dubbele titel van Standard ging meteen aan de slag.

   

  De sportief directeur sprak zijn netwerk aan om de kern van Antwerp te verstevigen en daar zaten opvallend veel ex-spelers van Standard tussen: Sinan Bolat, Jelle Van Damme, Dieumerci Mbokani...

   

  Met succes: Antwerp werd in een recordtijd een vaste waarde in de Belgische voetbaltop. Maar de greep van zijn clan op de club was een doorn in het oog van velen. Voorzitter Paul Gheysens begint nu aan een moeilijke zoektocht naar een opvolger.