Waarom Genk, Anderlecht en Antwerp voor Villarreal duimen in Europa League

  Villarreal schakelde Arsenal uit in de halve finales van de Europa League.

  Dat Villarreal de finale van de Europa League heeft gehaald, kan wel eens goed nieuws zijn voor de deelnemers aan de Champions' play-offs. Het ticket voor de Europa League kan misschien rechtstreeks naar de poulefase leiden. Een aflevering "wat als..." uitgelegd.

  Laat ons beginnen met de verdeling van de Europese tickets in België. De landskampioen is rechtstreeks geplaatst voor de Champions League. De nummer 2 van de competitie komt in de derde kwalificatieronde van het kampioenenbal terecht. 

   

  Maar dan wordt het ingewikkelder: Genk heeft als bekerwinnaar al een ticket voor de laatste voorronde van de Europa League op zak. Als Genk op de 1e of 2e plek eindigt in de play-offs, verkiest het de kans op Champions League-voetbal en schuift het Europa League-ticket door naar de nummer 3.

   

  De nummer 4 komt dan in de derde kwalificatieronde van de Conference League terecht. De winnaar van de Europe Play-offs gaat naar de tweede kwalificatieronde van de Conference League. 

   

  Als Genk niet op de 1e of 2e plek eindigt, behoudt het uiteraard zijn ticket voor de voorronde van de Europa League. 

  Geen voorronde, wel poules Europa League?

  Wat heeft Villarreal hier nu mee te maken? De Spaanse subtopper staat momenteel op de 6e plek in de Spaanse competitie. De 5e of 6e plek in La Liga levert een rechtstreeks ticket op naar de poulefase van de Europa League. 

   

  Als Villarreal echter de Europa League wint tegen Manchester United, mag het naar de poules van de Champions League. Er komt zo een plekje vrij in de poules van de Europa League, dat een Belgische ploeg kan innemen.

   

  Ook als Chelsea de Champions League wint, wordt het Belgische ticket voor de Europa League opgewaardeerd. Maar alleen in het geval dat Chelsea in de Premier League niet in de top 4 eindigt, een minder waarschijnlijk scenario.

  Kort samengevat:

  • Genk komt als bekerwinnaar uit in de 3e voorronde van de Europa League
  • Als Genk 2e wordt in de competitie, schuift zijn Europa League-ticket door naar de nummer 3, waarschijnlijk Anderlecht of Antwerp
  • Dat Europa League-ticket leidt rechtstreeks naar de poulefase als:
   • Villarreal de Europa League wint én 5e of 6e wordt in La Liga
   • Chelsea de Champions League wint én niet in de top 4 van de Premier League eindigt

  Nog niet mee met de Conference League? Bekijk hier dan een korte uitleg

  Lees ook: