RETRO Giro 2001: Is het een vogel? Is het een vliegtuig? Neen, het is Rik Verbrugghe!

  Rik Verbrugghe in actie in de Giro van 2001.

  Dag op dag 20 jaar geleden werkte Rik Verbrugghe de snelste proloog ooit af. Hij won de openingsproloog in de Giro van 2001 met een monsterlijk gemiddelde van 58,874 kilometer per uur. Niemand deed sindsdien beter.

  Verbrugghe, op dat moment in dienst bij Lotto-Adecco en winnaar van de Waalse Pijl dat jaar, kreeg op de openingsdag van de Giro in 2001 tussen Montesilvano en Pescara 7,6 kilometer kaarsrechte weg onder zijn tijdritfiets geschoven. 

   

  Hij finishte uiteindelijk in 7'44", goed voor een waanzinnig gemiddelde van 58,874 kilometer per uur. Dario Frigo, de nummer twee in de daguitslag en ook geen kleine jongen, was maar liefst 9 seconden trager dan onze landgenoot. Op die afstand een enorm verschil.

   

  Verbrugghe kreeg als extraatje ook de roze trui. Hij hield die enkele dagen vast, maar verloor hem op de vijfde dag, toen er voor het eerst geklommen moest worden.

   

  De Giro van 2001 zou uiteindelijk gewonnen worden door Gilberto Simoni. Verbrugghe, nu ploegleider bij Israel Start-Up Nation, won dat seizoen ook nog een rit in de Tour in Lavaur.

  Wanneer spreken we van een proloog?

  Een proloog is een term die gebruikt wordt in sommige takken van sport, zoals bij het wielrennen. Het gaat daarbij om een zeer korte individuele tijdrit over maximaal 8 kilometer als eerste rit van een rittenwedstrijd (etappekoers) bij de mannenelite. 

   

  Bij de vrouwen en junioren (jongens en meisjes) geldt een maximale afstand van 4 kilometer volgens de regels van de UCI.

   

  Als een rittenkoers begint met een proloog, telt die meestal niet mee in de nummering van de etappes: de etappe ná de proloog is dan de "eerste etappe". 

   

  De proloog telt wel mee voor het algemeen klassement en bepaalt dus wie de eerste leider is. Door de erg korte afstand zijn in een proloog hogere snelheden mogelijk dan in andere tijdritten.