"Vincent Kompany is veel te goed voor Anderlecht, maar hij moet ergens beginnen"

  Vincent Kompany.

  Frank Boeckx, ex-speler van Anderlecht, gelooft heel erg in Vincent Kompany. De ex-doelman voorspelt hem een grote trainerscarrière. "Ik ben dan ook heel blij dat Anderlecht in zijn project is blijven geloven", zei Boeckx in een Facebook Live. Ook het talent van Bart Verbruggen en de frats van Eden Hazard passeerden de revue.

  "Kompany is van een ander niveau"

  "Haalt Anderlecht volgend seizoen de Champions League", wilde één van de volgers van de Facebook Live met Frank Boeckx (ex-Anderlecht) gisteren weten. 

   

  "Anderlecht heeft de goede flow te pakken, maar het zou een wonder zijn dat ze de voorrondes volgend seizoen overleven", zegt de ex-doelman. "De tweede plaats is wel haalbaar, denk ik. Dit weekend zal veel zeggen, maar dat is voor elk weekend in de play-offs zo."

   

  "Anderlecht komt uit een heel moeilijke situatie, dat is duidelijk. Maar Vincent Kompany heeft voor een nieuwe, frisse wind gezorgd. Ik ben blij dat ze in zijn project zijn blijven geloven."

   

  "Ik heb nog wel goede coaches gehad, maar Kompany is van een ander niveau als persoon, voetbalkenner en trainer. Hij is eigenlijk te goed voor Anderlecht, maar hij moet ergens beginnen. Toevallig is Anderlecht net de club van zijn hart. Het is een win-win voor de twee kampen."

   

  Kompany gaat dus een grote trainerscarrière tegemoet? "Ja, daar ben ik van overtuigd",  is Boeckx duidelijk.

   

  "Het is ook niet onlogisch. We hebben een gouden generatie voetballers en die hebben op een heel hoog niveau gespeeld. Als die hun kennis gaan meebrengen naar de Belgische velden, dan wordt het hier alleen maar beter. Kompany is daar nu de eerste van. En hij zal zeker niet de laatste zijn."

  Kompany is van een ander niveau als persoon, voetbalkenner en trainer.

  Frank Boeckx

  Boeckx over Verbruggen: "Geloof erg in zijn talent"

  Als ex-doelman is Frank Boeckx ideaal geplaatst om het debuut van Bart Verbruggen tussen de palen bij Anderlecht in te schatten. Heeft de jonge Nederlander het goed gedaan in het Jan Breydelstadion? "Absoluut, hij was heel rustig aan de bal en maakte geen fouten."

   

  "Het was ook het ideale moment om hem te brengen, vind ik. Hij liet op training duidelijk zijn kwaliteiten zien en ik ben er heel positief over. Ik heb hem veel aan het werk gezien en geloof in zijn talent."

   

  Zit de Anderlecht-carrière van Timon Wellenreuther er daardoor op? "Het is nooit gedaan", weet Boeckx uit ervaring. "Ik ben ook ooit naast de ploeg gevallen. Maar dit weekend kan Verbruggen zomaar een rode kaart pakken en moet Wellenreuther er opnieuw in. Je moet altijd in jezelf blijven geloven en scherp zijn. Niemand weet wat zal komen."

  Speelt ooit nog een Belgische club de finale van de Europa League?

  "Ik denk dat dat moeilijk wordt en juist daarom is die UEFA Conference League opgericht, denk ik. Het is nog wat afwachten wat de waarde wordt van dat nieuwe format, maar als we zien dat Engelse, Spaanse en Italiaanse ploegen om de prijzen strijden in de Europa League, dan wordt het moeilijk."

   

  "De kwartfinale is de laatste jaren het hoogst haalbare geweest voor de Belgische ploegen. Laat ons hopen dat het in de Conference League wel een stapje hoger kan."

  Wat vind je van de soap rond Eden Hazard?

  "Ik vind het een beetje dubbel. Het is niet gepast om te staan dollen met je ex-ploegmaats, maar anderzijds voelt hij zich misschien gelukkig omdat hij eindelijk pijnvrij is. Hij was ook niet de enige die slecht speelde bij Real, ze waren collectief heel zwak. Maar je moet van de fans ongelukkig zijn na zo'n prestatie. Toch heb ik liever iemand die zoals Hazard is, dan iemand die de tranen faket."

  Wat verwacht je van José Mourinho bij AS Roma?

  "Defensief voetbal met omschakelmomenten en realisme. Het heeft wel wat teweeg gebracht, want ze hebben gewonnen van Manchester United. Hij heeft met Inter toch wel wat bewezen in Italië en dan wordt snel teruggegrepen naar een succescoach. Hij zal wel duur zijn."

  Wie is de favoriet op het EK voetbal?

  "Voor deze generatie Rode Duivels is het misschien wel de laatste kans, maar Frankrijk is in mijn ogen de grote favoriet. Maar ze hebben ook hun problemen, kijk maar naar de blessure van Kylian Mbappé."

  (Her)bekijk de FB-live met Frank Boeckx: