De gouden driehoeken van Genk en Club gewikt en gewogen: "Ik kies Onuachu boven Dost"

  De twee gouden driehoeken van Racing Genk en Club Brugge

  Een strijd tussen de nummers 2 en 1. Maar vooral: een duel tussen de beste aanvalstrio's van het land. Zowel Racing Genk als Club Brugge beschikt over een gouden driehoek voorin. Jelle Vossen, ex-spits van beide clubs, weegt de twee tegen elkaar af.

  Eerst de indrukwekkende cijfers. "Ik zou ons aanvalstrio niet wilen ruilen met dat van Club Brugge", verkondigde Genk-trainer John van den Brom gisteren nog. Geeft hem eens ongelijk: zijn voorhoede was goed voor 80% van de competitiegoals (56/70) bij de Limburgers, met topschutter Paul Onuachu als grote uitschieter. 

    Junya Ito Paul Onuachu Theo Bongonda
  Matchen 33 34 30
  Doelpunten 10 30 16
  Assists 12 6 3

  Over naar Club Brugge. Daar is de doelpuntenproductie veel meer gespreid over het hele team, met 18 verschillende doelpuntenmakers dit seizoen. Toch is ook bij blauw-zwart de driehoek voorin cruciaal. Noa Lang toont zich één van de meest efficiënte spelers van onze competitie, met een goal of assist om de 85 minuten. Ook de impact van Bas Dost is bijzonder hoog.

    Charles De Ketelaere Bas Dost Noa Lang
  Matchen 33 14 25
  Doelpunten 3 9 15
  Assists 4 3 7

  Het oordeel van Jelle Vossen

  Junya Ito vs. Charles De Ketelaere

  "Een fantastische speler - een beetje onderschat zelfs", zegt Vossen. "Ook zonder bal brengt hij veel diepgang met zijn snelheid en loopacties. Hij kan een defensie echt pijn doen. Zijn cijfers spreken ook boekdelen: 10 goals en 12 assists. En dat voor een Japanner die het Engels niet machtig is. Chapeau voor wat Ito allemaal laat zien."

  De Ketelaere moet nog werken aan zijn statistieken.

  Jelle Vossen

  "Ik speelde er nog even mee samen bij Club en je zag toen al zijn talent. Maar dat hij zo snel stappen zou zetten, had ik niet verwacht. De Ketelaere haalt een hoog niveau op dit moment. Alleen wordt het nu zaak om hem met de voeten op de grond te houden en zich rustig verder te ontwikkelen. En vooral nog zijn statistieken op te schroeven. Dat is momenteel zijn grote minpunt ten opzichte van Ito."

   

  De keuze van Vossen: Junya Ito

  Theo Bongonda vs. Noa Lang

  "Op zich verdient Bongonda een kans bij de Rode Duivels. Hij is heel beslissend voor Genk met zijn goals, assists en acties. Met zijn kwaliteiten was hij 15 jaar geleden ongetwijfeld titularis geweest bij onze nationale ploeg. Alleen: kijk eens naar de luxe van Martinez op die positie. Hazard, Mertens, Trossard... Dat zijn niet de minste en toch nog een ander niveau."

  Het is moeilijk verdedigen op Noa Lang omdat hij steeds vooruit denkt.

  Jelle Vossen

  "Op dit moment is Noa Lang de beste speler van onze competitie. Zonder twijfel. Hij is iemand die altijd voor dreiging zorgt. Lang zoekt de 1-tegen-1-actie op en zorgt daardoor steeds voor gevaar. Het is bijzonder moeilijk om op hem te verdedigen omdat hij constant vooruit denkt."

   

  "Hij koppelt dat aan veel goals en assists - zijn cijfers zijn fenomenaal. Het wordt voor Club niet evident om hem te houden volgend seizoen."

   

  De keuze van Vossen: Noa Lang

  Paul Onuachu vs. Bas Dost

  "30 doelpunten in één seizoen: dat zegt bijzonder veel over je kwaliteiten. Er loopt geen betere spits rond in België dan Paul Onuachu. Voor tegenstanders is hij een lastig om tegen te spelen door zijn lichaamsbouw (2, 01 meter, red.)."

   

  "Zulke types moeten het meestal hebben van lengte, maar ik zag Onuachu al knappe dingen doen met zijn zolen. Hij heeft dus ook voetballend vermogen. Met het oog op de toekomst past de Premier League perfect bij hem."

  Types als Onuachu moeten het meestal hebben van hun lengte, maar hij is ook technisch onderlegd.

  Jelle Vossen

  "Een echte killer. Bas Dost is levensgevaarlijk in de box: zijn afwerking is heel gecontroleerd en hij staat vaak op de juiste plek. Met hem ben je zeker van 15 à 20 goals ieder seizoen. Het is natuurlijk ook heerlijk spelen met jongens als Lang, De Ketelaere en Vanaken rondom je." 

   

  "Zijn ervaring is eveneens een groot pluspunt. Het is een verstandige en nuchtere kerel die zeker zijn rol zal spelen in de kleedkamer. Maar als ik zou moeten kiezen tussen Dost of Onuachu ga ik toch voor die laatste. Hij is nóg dreigender dan de Nederlander."

   

  De keuze van Vossen: Paul Onuachu