"Bekerfinale handbal van vorig jaar is flinke vijg na Pasen"

  Bart Lenders, de coach van Bocholt, heeft gemengde gevoelens bij de finale.

  Morgen spelen Achilles Bocholt en Visé, in de Alverberg in Hasselt, de bekerfinale van het seizoen … 2019/2020. Bart Lenders, trainer van Bocholt, kijkt er met gemengde gevoelens naar.

  Bart Lenders, coach van Bocholt, heeft gemengde gevoelens. "Enerzijds ben ik tevreden dat het Belgische handbal eindelijk nog eens in beeld komt, maar anderzijds is die bekerfinale van vorig jaar, natuurlijk ook een flinke vijg na Pasen." 

   

  "Eens we op het terrein komen willen we uiteraard winnen, maar de spanning over mogelijke winst en verlies is er niet. We zijn sinds enkele weken gestart met een mini-competitie en ook al is de beleving daar niet echt groot, een nieuwe titel schatten we toch nog altijd hoger in dan een bekerzege."

   

  "Bocholt en Wezet zijn goed gestart in de minicompetitie. Maar op basis van onze ervaring denk ik toch dat we favoriet zijn. Bocholt heeft al meer dan 10 trofeeën op de kast staan, Visé nog geen enkele. Verrassen kunnen ze ons ook niet, want hun trainer, Korneel Douven, was 4 jaar mijn assistent in Bocholt."

  "Coronapauze heeft grote impact op handbaltoekomst"

  Meer dan een jaar heeft het handbal in België stil gelegen: van de eerste coronagolf in 2020 t/m april 2021.  Nu spelen 6 Belgische clubs, in 2 poules, een minicompetitie, met halve finales en een finale om de kampioen te kronen. 

  "In het beste geval spelen we dit seizoen – met de bekerfinale inbegrepen - dus 8 wedstrijden", zegt Lenders. "Dat heeft een heel grote impact op de nabije toekomst van ons handbal."

  "De continuïteit is weg, goede spelers zullen naar betere competities vertrekken en beloftevolle jongeren, die tijd nodig hebben om in een eerste ploeg te integreren, hebben een jaar verloren."

  "Het is toch niet te geloven dat het basketbal en het volleybal in oktober van vorig jaar, opnieuw van start zijn gegaan en wij pas enkele weken geleden. De bond vond geen consensus bij alle ereklasseclubs…, maar moet Bocholt gestraft worden omdat Hasselt en Tongeren niet wilden spelen?"

  "Enige land in Europa dat zich terugtrok uit EK-kwalificatie"

  De Belgische handballers bleven niet alleen op hun competitiehonger zitten, ook de interlands van de Red Wolves voor het EK van 2022 vielen in het water. 
  Lenders zucht en zegt met enige schaamte: "We zijn het enige land in Europa dat zich heeft teruggetrokken uit de kwalificaties." 


  "Hoe komt het dat ze in Kosovo en de Faeröer wel een interland kunnen spelen en wij niet? In plaats van mooie duels met topteams als Frankrijk en Servië, staan er nu 6 forfaitnederlagen op het conto. Enkele jaren geleden speelden we spannende wedstrijden tegen Nederland,  dat heeft zich net geplaatst voor de EK-eindronde."

   

  Lenders hoopt dat met enkele nieuwe bestuursleden in de federatie het amateurisme stilaan verdwijnt. "Want door de inactiviteit hebben we niet één maar meerdere jaren  verloren."