Paardenherpes nog niet verdwenen: wedstrijdpaard in Opglabbeek besmet

  Paardenherpes, ook bekend als het Rhinovirus, is nog niet verdwenen uit de sport. Dat bleek deze week in Opglabbeek. Daar ligt het grootste paardensportcenter van het land. Een van de paarden daar bleek besmet.

  In Opglabbeek worden het hele jaar door wedstrijden georganiseerd op alle mogelijke niveaus. Deze week liep 1 van de deelnemende paarden tegen de lamp. Uit het resultaat van een PCR-test, zoals wij die kennen van corona, bleek het paard herpes te hebben. 

   

  De naam van de rijder en het paard werden niet bekendgemaakt. Het paard werd meteen in isolatie gezet, net als de vier andere paarden van de ruiter. Die vertonen vooralsnog geen symptomen. De boxen waarin ze stonden zijn allemaal grondig ontsmet. De paarden worden voortdurend in de gaten gehouden door de veterinaire diensten. Verder stonden er geen paarden op minder dan 6 meter van het paard met EHV-1.

   

  Die testen passen in het protocol van de internationale
  paardensportfederatie. Die legde maatregelen op na een uitbraak op
  een jumping in Valencia begin dit jaar, de grootste uitbraak ooit van het
  virus.

   

  De organisatie van de jumping had alle regels inzake het virus nageleefd en heeft ook alle andere deelnemers verwittigd. De wedstrijden deze week in Opglabbeek gaan gewoon door.