Groenewegen: "Ik voel weer de spanning van een koers, dat was lang geleden"

  Dylan Groenewegen (midden) bij de voorstelling van Jumbo-Visma.

  Voor het eerst sinds die noodlottige sprint in de Ronde van Polen heeft Dylan Groenewegen zich weer in het gewoel van de wielerkaravaan begeven. "Het voelt wat vreemd, maar wel heel fijn", zegt hij tijdens de ploegenvoorstelling van de Giro.

  Omdat de schorsing van Dylan Groenewegen na zijn duw aan Fabio Jakobsen in de Ronde van Polen net is afgelopen, maakt de Nederlander komende zaterdag meteen zijn comeback op het hoogste podium, de Giro.

   

  Twee dagen op voorhand mocht hij al eens van een ander podium proeven, dat van de ploegenvoorstelling. Hij werd er meteen weer geconfronteerd met de schijnwerpers en met de vragen van Renaat Schotte.

   

  "Het voelt allemaal een beetje vreemd, maar wel weer heel fijn", zegt Groenewegen. "De spanning van een wedstrijd komt terug en dat was lang geleden."

   

  Op negatieve reacties, uit het peloton of van de fans, is Groenewegen voorbereid. "Iedereen gaat anders om met zijn emoties. Dat moet ik respecteren."

   

  "Maar ik heb al veel berichtjes van collega's gehad en dat doet deugd. Er zijn er ook al veel naar mij toegekomen. Tot nu toe gaat het dus goed."

  Iedereen gaat anders om met zijn emoties. Dat moet ik respecteren.

  Dylan Groenewegen is voorbereid op negatieve reacties

  "Een sprint tegen Fabio, dat is het allermooiste"

  Groenewegen is niet naar Italië afgezakt om enkel maar de hoop te vullen. Hij zou graag tonen dat hij zijn snelle benen niet is kwijtgespeeld. "Ik weet wel min of meer waar ik sta, want we hebben allemaal wattagemeteres aan onze fiets hangen."

   

  "De cijfers zijn gewoon heel goed, maar ik moet nog zien wat dat in een peloton geeft. En hoe zal ik die sprint beleven? Mentaal is er veel gebeurd. Dat wordt afwachten."

   

  Groenewegen ziet Ewan als een belangrijke concurrent. "Maar ook Merlier is in goeden doen. En ik houd ook rekening met Viviani en Gaviria en dan vergeet ik er wellicht nog een paar."

   

  Fabio Jakobsen is er in Italië niet bij. "Een sprint tegen Fabio, dat zou het allermooiste zijn. Na 5 augustus leek die droom heel ver weg, maar nu komen we beetje bij beetje terug. Met Fabio gaat het gelukkig naar omstandigheden goed en ik ben er nu ook. Wie weet kunnen we na de Giro een mooie sprint tegen elkaar rijden."

  Volg de Giro op Sporza

  • Sporza volgt elke etappe van start tot finish met live updates.
   
  • dagelijks flitsen op Radio 1.
   
  • Renaat Schotte is in Italië voor interviews, sfeerstukken en analyses.
   
  • Elke dag is er ook een uitzending van Sporza Giro, een dagelijks programma met Ruben Van Gucht. Van maandag tot zaterdag op Canvas (19.40 uur) en Eén (na Laat) en op zondag op Eén (22.40 uur). Ook met livestream te volgen op sporza.be en VRT NU.