Bondscoach Roberto Martinez maakt EK-selectie op 17 mei bekend

  Roberto Martinez mag 26 in plaats van 23 spelers selecteren, door corona.

  Op 17 mei zullen we weten welke 26 Rode Duivels de Belgische kleuren zullen verdedigen op Euro 2020. Die maandag om 12 u maakt bondscoach Roberto Martinez zijn selectie bekend. Dat deelde de voetbalbond mee. De spelers verzamelen 2 weken later, op maandag 31 mei, op het nationale oefencentrum in Tubeke.

  Dinsdag raakte bekend dat de EK-selecties komende zomer uitzonderlijk mogen bestaan uit 26 spelers, 3 meer dan aanvankelijk voorzien. Het Uitvoerend Comité van de Europese voetbalbond (UEFA) zette daarvoor het licht op groen.

   

  De maatregel moet voorkomen dat teams in de problemen geraken in het geval van coronabesmettingen en quarantaineverplichtingen. Onder meer Martinez was vragende partij voor een uitbreiding van de selecties.

   

  Voor elke wedstrijd zullen wel maar 23 spelers op het wedstrijdblad mogen staan, onder wie 3 doelmannen.

   

  De bondscoaches moeten de spelerslijst indienen op 1 juni, 10 dagen voor de start van het EK. Daarna kunnen er voor de eerste match wel nog spelers worden vervangen in het geval van een ernstige blessure of ziekte.

   

  Tot die laatste categorie horen spelers die positief testen op het coronavirus of als "nauw contact" worden beschouwd van een positief getest persoon en dus in quarantaine moeten.

  België opent op 12 juni tegen Rusland

  De Rode Duivels zijn op het EK ingedeeld in groep B. De Belgen openen hun toernooi op 12 juni in Sint-Petersburg tegen Rusland. Daarna spelen ze op 17 juni in Kopenhagen tegen Denemarken en op 21 juni, opnieuw in Sint-Petersburg, tegen Finland.