Marc Willems over topprestatie Kimeli: "Enorm straf om meteen zo'n tijd te lopen"

  Kimeli bekroonde zijn debuut op de 10.000 meter meteen met een olympisch ticket.

  Na zijn knap debuut op de 10.000 meter in Stockholm gaat Isaac Kimeli vol vertrouwen de laatste rechte lijn in richting Tokio. De 27-jarige Belg stak onverwacht een olympisch ticket op zak en verraste zo ook Sporza-atletiekman Marc Willems. "De omstandigheden waren niet ideaal en om dan meteen zo'n tijd te lopen is enorm straf."

  Met een tijd van 27'22"50 liep Kimeli bij zijn eerste 10.000 meter meteen de op een na beste Belgische chrono ooit. Hoewel de 5.000 meter het hoofddoel blijft op de Olympische Spelen opent deze prestatie volgens Willems wel perspectieven voor de toekomst.

   

  "In Tokio loopt hij sowieso de 5.000 meter, maar met zijn tijd van gisteren op de 10.000 meter is een selectie voor het WK van 2022 ook al binnen. Het zou dus wel kunnen dat Kimeli in de toekomst beide nummers combineert", legt Marc Willems uit.

   

  "Het blijft namelijk moeilijk te zeggen of hij in de laatste ronden van de 5.000 meter nog snel genoeg is om mee te gaan met de echte toppers. Als Kimeli dat op de 10.000 meter wel kan, ligt zijn toekomst misschien bij de dubbel 5 en 10 kilometer. Meer dan bij de combinatie van de 1.500 en 5.000 meter."

  Zijn prestatie in Stockholm opent zeker perspectieven voor de toekomst.

  Marc Willems

  "Een medaille in Tokio zou een enorme stunt zijn"

  Zoals Kimeli eerder al aangaf, blijft zijn focus dit jaar voorlopig nog op de 5.000 meter liggen. Op de Spelen in Tokio mikt onze landgenoot namelijk op een olympische finale. Volgens Willems zal Kimeli in Japan dat doel alvast bereiken.

   

  "Ik ga ervan uit dat hij de finale loopt, maar vervolgens hangt alles van de deelnemers en het wedstrijdverloop af. Je weet het natuurlijk nooit, maar een Belgische olympische medaille op een afstandsnummer is bijna onmogelijk."

   

  "Hij is natuurlijk vrij snel op het einde, maar het blijft afwachten of het tempo van de absolute wereldtop niet te hoog ligt. Ik hoop dat we verrast worden, want dit jaar heeft hij zeker progressie geboekt. Maar een medaille halen in Tokio zou een enorme stunt zijn."

   

  "Als Kimeli zijn goede vorm van de afgelopen maanden kan doortrekken, dan mogen we alvast het beste verhopen voor de Spelen", sluit Willems af.