Coach Evenepoel: "Conditie is goed, maar hoe zal hij 3 weken verteren?"

  Koen Pelgrim met Remco Evenepoel.

  Zaterdag begint Remco Evenepoel in Italië eindelijk aan zijn eerste grote ronde. Het is zijn eerste koers na zijn zware val en bekkenbreuk vorige zomer in Lombardije. Zijn revalidatie kende ook een hapering. Hoe is het nu met het Belgische talent? “Zijn conditie is goed, hij is klaar om te koersen”, zegt zijn coach Koen Pelgrim. “Maar we hebben geen concrete doelen  gesteld.”

  Hoe gaat het met Remco, was de logische eerste vraag voor Pelgrim. “Hij voelt zich goed. Hij heeft zich goed kunnen voorbereiden. Sinds hij weer op de fiets zit, ongeveer half februari, is het voorspoedig gegaan. Hij heeft zijn conditie goed opgebouwd. Hij heeft 2 goeie hoogtestages gedaan, waar hij alle geplande trainingen kon doen.”

   

  “De cijfers op training tonen dat hij in een degelijke vorm is en klaar om te koersen. Je kent de data en kan vergelijken met vroeger. Maar natuurlijk moet je altijd zien wat dat geeft in een wedstrijd. Koersen is iets anders dan trainen. Dit is ook zijn 1e grote ronde, dus daar is geen vergelijking mogelijk. Wat zal 3 weken koers geven, niet alleen fysiek, maar ook mentaal en technisch?”

   

  Dat is voor de coach dan ook nog het grootste vraagteken. “Hoe Remco 3 weken koers zal verteren? Rittenkoersen kan hij goed aan, naar het einde van een week of 5 dagen wordt hij zeker niet slechter. 3 weken is een ander paar mouwen. Dat is moeilijk te voorspellen en niet op te maken uit trainingsdata.”

   

  Waarom maakt de jonge Belg van Deceunick - Quick-Step zijn rentree in de Giro en niet wat sneller in een kleinere koers? “De voorbereidingstijd was beperkt. Hij is half februari weer gestart met de training. We wilden ook goed trainen en geen stappen overslaan."

   

  "Het was belangrijk om zijn trainingsarbeid onder controle te houden. Als je vroeger begint met wedstrijden, leg je toch altijd een bepaalde druk op. Bovendien waren er door corona sowieso ook niet veel opbouwwedstrijden, de klassiekers of Romandië zijn ook geen goeie voorbereidingskoersen. Daarom deze planning.”

   

  “Dat je met een grote ronde moet herbeginnen is altijd lastig. Maar je moet natuurlijk ergens herbeginnen. Het zal afwachten zijn hoe hij in de koers reageert. De Giro, 3 weken, lastig en zwaar, is altijd een uitdaging. Zeker als het je eerste grote  ronde is."

  "Remco geen favoriet voor proloog en eindzege"

  Wat kan er sportief? Evenepoel is natuurlijk een uitstekend tijdrijder, vorig jaar droomde hij ervan roze te pakken in de openingstijdrit. Wat kan hij nu tegen de klok tegen een Ganna, een Cavagna, een Campenaerts?

   

  Pelgrim legt de lat niet hoog: “Roze zou natuurlijk een verrassing zijn. Het is ook maar 8 kilometer, een langer parcours zou hem beter liggen. Daarom is hij niet de grote favoriet."

   

  Vorig jaar won Evenepoel elke rittenkoers waaraan hij deelnam. Nu is het natuurlijk afwachten en aftasten na maanden zonder competitie en na die zware val, maar voor de buitenwereld blijft de jonge Belg dat grote talent. Kan Evenepoel de Giro winnen?

   

  Pelgrim: “Dat is een erg goeie vraag. Maar dat kan je van niemand zeggen die aan zijn eerste grote ronde begint. Als je start, kan je winnen. Maar ik denk niet dat hij de grote favoriet is.”

   

  “De doelstelling was ook niet om mee te spelen, de doelstelling was om te kunnen starten, om competitief te zijn, om van waarde te zijn voor de ploeg en zichzelf. Hij moet deze eerste grote ronde ook goed verteren. Hij zit nog maar aan het begin van zijn carrière."

   

  "Het is belangrijk om goed uit de Giro te komen, straks zijn er ook de Spelen. Hij zal nog veel meer grote rondes rijden. We willen niet alles opofferen of hem uitwringen om hier per se het uiterste resultaat te halen.”

   

  De coach zegt dat hij, renner en ploeg geen concrete doelen hebben gesteld voor deze Ronde van Italië. “Om de voorgaande redenen. Het is moeilijk te voorspellen hoe een eerste grote ronde gaat. We weten wel dat zijn vorm oké is, maar we weten niet hoe dat in de koers zal zijn. Koers is meer dan op pedalen duwen. Er is heel wat onzekerheid, we willen geen druk op hem leggen om bepaalde doelen te bereiken.”

   

  “We gaan de wedstrijd in met een open blik en zien wel wat eruit komt. Een resultaat zou mooi zijn, maar anders is het belangrijk dat hij goed uit de koers komt.”

  Roze in de openingstijdrit zou een verrassing zijn. Een langer parcours ligt hem beter.

  Koen Pelgrim

  Volg de Giro op Sporza

  • Sporza volgt elke etappe van start tot finish met live updates.
   
  • Renaat Schotte is in Italië voor interviews, sfeerstukken en analyses.
   
  • Elke dag is er ook een uitzending van Sporza Giro, een dagelijks programma met Ruben Van Gucht. Van maandag tot zaterdag op Canvas (19.40 uur) en Eén (na Laat) en op zondag op Eén (22.40 uur). Ook met livestream te volgen op sporza.be en VRT NU.

  Bekijk Christoph Vandegoor over Evenepoels rentree in Giro in Laat

  <