Race tegen de klok om Sacoor klaar te krijgen voor Tokio: "Heel slecht gewerkt in de VS"

  Jacques Borlée (rechts) heeft nog iets meer dan 2 maanden om Jonathan Sacoor (links) weer op het goeie spoor te krijgen.

  Jonathan Sacoor heeft zich na zijn breuk met de Universiteit van Tennessee opnieuw tot zijn oude leermeester Jacques Borlée gewend. Die krijgt nu de lastige taak om de 400-meterloper klaar te stomen voor de Spelen. Lastig, omdat Sacoor de voorbije maanden/jaren niet de juiste trainingen heeft gekregen.

  Het was de atletiekvolgers niet ontgaan dat toptalent Jonathan Sacoor geen vooruit- maar juist achteruitgang maakte sinds zijn overstap naar de VS 2,5 jaar geleden. Zijn breuk met de Universiteit van Tennessee en terugkeer naar de trainingsgroep van Jacques Borlée kan in die optiek een godsgeschenk zijn.

   

  Vader Borlée vertelt aan Sporza dat het een race tegen de klok wordt om Sacoor klaar te stomen voor Tokio. “Na een eerste test blijkt dat hij over veel te weinig uithouding beschikt. Na 200 meter loopt hij helemaal leeg. Dat  wordt dus de eerste opdracht: Sacoor conditioneel op niveau brengen.”

   

  Coach Borlée rekent daarvoor op een dikke maand. Nadien volgt het specifieke, technische werk voor de 400 meter. Het doel is om van Sacoor opnieuw die lichtvoetige loper te maken die over de piste lijkt te zweven.  Daar hebben coach en atleet dan nog een goeie anderhalve maand voor.

   

  "Voor de estafette komt het zeker nog goed. Daar zullen we de beste Sacoor weer zien. Maar Jonathan moet nog het minimum lopen om ook individueel te kunnen deelnemen. Daarvoor is de tijd krap", zegt Borlée.

   

  De beste tijd van Sacoor dit seizoen in openlucht, is 47"45, voor een olympisch minimum moet hij 2,5 seconde sneller lopen. Maar als de fysieke opbouwperiode voorbij is en zijn techniek opnieuw beter is, heeft de gewezen wereldkampioen bij de junioren maar 1 of 2 kansen om een scherpe tijd te lopen. De olympische kwalificatieperiode eindigt immers al op 29 juni.

  In Tennessee hebben ze al mijn aanbevelingen naast zich neergelegd.

  Jacques Borlée

  "We zullen ook aan het mentale moeten werken"

  Radiocollega Bert Sterckx zag een ongelukkige Jonathan Sacoor op de World Relays in Polen.  De vrolijke flapuit van weleer was ver weg. Uiteraard heeft dat te maken met de magere resultaten, maar ook het conflict met zijn Amerikaanse universiteit woog zwaar door. 

   

  Jacques Borlée: "Laat mij eerst zeggen dat ze in Tennessee heel slecht gewerkt hebben met het toptalent dat Jonathan vast en zeker is.  Alle aanbevelingen die ik hen had bezorgd hebben ze naast zich neergelegd."

   

  "Jonathan moest vooral veel wedstrijden lopen, voor een degelijke conditieopbouw leek er geen tijd.  Het fijne weet ik er nog niet van, maar Jonathan had het ook moeilijk om zich 100% te focussen op zijn sport."

   

  "De volgende weken zullen we dus ook op het mentale aspect werken om van hem opnieuw een topatleet te maken. Het wordt een uitdaging, maar ik denk dat het kan lukken voor Tokio.”