Open brief van Charline Van Snick en co over gendergelijkheid: "Is sport gemaakt door mannen voor mannen?"

  Twee maanden geleden klaagde Charline Van Snick samen met een groep prof- en amateursporters het seksisme in de sport aan met het initiatief #balancetonsport. Vandaag volgde een 2e actie: een open brief aan de bevoegde ministers en staatssecretarissen en aan alle media. 

  Op 8 maart lanceerde Van Snick een filmpje om de discriminatie en ongelijkheid van vrouwelijke sporters aan te klagen. "Banale beledigingen, ernstig misbruik zoals verkrachting: al jaren stellen we het vast... vandaag moeten we reageren!", klonk het toen.

  "48,8% vrouwelijke atleten in Tokio, maar betekent dat ook gelijkheid en rechtvaardigheid?"

  De open brief van vandaag is een vervolg. De brief is ondertekend door heel wat collega-topsporters, zoals Eline Berings, Jolien D'hoore, Emma Meesseman, maar ook academici en verenigingen.

   

  De brief is gericht aan de bevoegde ministers en staatssecretarissen (Federaal, Gewest, Gemeenschap: Sport, Gelijke Kansen, Stedenbouw, Onderwijs, Volksgezondheid) en aan alle Belgische media.

   

  Het collectief doet heel wat vaststellingen, onder meer omtrent de ondervertegenwoordiging van vrouwen op sleutelpositief binnen de sportwereld, maar ook in gelieerde beroepen.

  "Enkele maanden voor de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio verklaarde Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), trots: “Op de Olympische Spelen van Tokio 2020 deze zomer zullen we een genderevenwicht bereikt hebben met 48,8 procent vrouwen onder de deelnemende atleten.”" Zo opent de brief.

   

  "Dit is vooruitgang, maar betekent dit cijfer ook gelijkheid en rechtvaardigheid?Wat is het percentage vrouwelijke coaches, scheidsrechters, officials, managers, bestuurders, artsen, fysiotherapeuten, commentatoren, journalisten en sportschrijvers in de sportdelegaties?"

   

  "Het is geen primeur als we zeggen dat dit percentage anno 2021 nog veel te laag is. Is sport gemaakt door mannen voor mannen? Het feit dat vrouwen nog steeds moeite hebben om door het glazen plafond te breken, doet dat vermoeden."

  Is sport gemaakt door mannen voor mannen?

  "Rolmodellen ontbreken, ongelijke verloning"

  Hoewel vrouwen meer en meer aandacht krijgen in het sportnieuws, vindt het collectief dat de gelijke behandeling met mannen nog veraf is. "Er zijn uitzonderlijke vrouwen nodig (Kim Clijsters, Justine Henin, Nafissatou Thiam - om er maar een paar te noemen) om een minimum aan media-aandacht te verdienen."

  "Meisjes en vrouwelijke tieners missen rolmodellen en sportvrouwen hebben het moeilijker om professioneel te worden als gevolg van deze onzichtbaarheid."

   

  Minder aandacht betekent ook minder verdienen. Die ongelijkheid is er in verschillende beroepssectoren, beseffen de briefschrijvers. "Maar de sportsector is een van de slechtste leerlingen, zoals blijkt uit een snelle vergelijking van clubcontracten, sponsoring en prijzengeld voor vrouwen en mannen."

  "Opvoeding en vorming"

  Het collectief wil niet alleen veroordelen, maar stelt ook oplossingen voor. "In alle clubs en scholen moet werk gemaakt worden van opvoeding, te beginnen met de kleuterschool, waar de volwassenen van morgen elkaar ontmoeten en worden gevormd."


  "De sport, ongeacht het niveau en de leeftijdscategorie, creëert een omgeving die bevorderlijk is voor de ontwikkeling en emancipatie van eenieder. Het is ook een kwestie van volksgezondheid, aangezien regelmatige sportbeoefening de geestelijke en lichamelijke gezondheid bevordert."

   

  De brief stelt ook het gendergerelateerd geweld in de sport aan de kaak, alsook de omerta over psychologisch en fysiek misbruik. En wil dat alle verantwoordelijke personen verplicht worden een opleiding te volgen tegen discriminerend en seksistisch gedrag.


  Tot slot is er een oproep aan de politici. "U staat garant voor onze democratie. U bent vastbesloten te strijden tegen alle vormen van discriminatie, in het bijzonder seksisme."


  "Het is uw plicht alle nodige maatregelen te nemen om de "rechten van mannen en vrouwen" te vrijwaren. Waar wacht u nog op om een einde te maken aan de onzichtbaarheid en de segregatie, zowel in hun specifieke omgeving als in de openbare ruimte, waarvan sportvrouwen het slachtoffer zijn?"


  "Wij richten dit verzoek tot u, zodat we ons voor de volgende Olympische Spelen in Parijs 2024 echt kunnen verheugen op daadwerkelijke gelijkheid en rechtvaardigheid tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen, in alle sportdisciplines."

  Wij richten dit verzoek tot u, zodat we ons voor de volgende Olympische Spelen in Parijs 2024 echt kunnen verheugen op daadwerkelijke gelijkheid en rechtvaardigheid tussen jongens en meisjes, mannen en vrouwen, in alle sportdisciplines.