Dartspionier Erik Clarys: "Het is nu of nooit voor het darts in België"

  Nu Van den Bergh schittert tussen de wereldtoppers in de Premier League, blijft het darts in België aan populariteit winnen.

  Met een kraker tegen Michael van Gerwen begint Dimitri Van den Bergh vandaag aan de tweede fase van de Premier League darts. Vele duizenden Vlaamse ogen zullen wellicht meekijken, want door het succes van “Dancing Dimi” steeg de populariteit van het darts bij ons naar ongekende hoogten. "De Belgen hebben het momentum mee", ziet ex-darter Erik Clarys.

  “Van den Bergh staat er goed voor, maar alles ligt in de PL dicht bij mekaar”

  Het gaat hard voor Dimitri Van den Bergh. Vorig jaar brak hij door bij het grote publiek, dit jaar begon hij - mede door een kruisbandoperatie - met veel twijfels, maar de voorbije weken kwam hij in de prestigieuze Premier League weer helemaal boven water. 2021 lijkt voor de Belgische dartstopper het jaar van de bevestiging te worden. 

   

  “Hij heeft bewezen dat hij zijn plaats heeft bij de absolute top”, vertelt Belgisch dartspionier Erik Clarys. “Als debutant aan kop staan van de Premier League, dat is straf. Hij had soms wat meeval, maar dat geluk dwong hij zelf af. Het niveau ligt weliswaar heel dicht bij mekaar. Het is dan ook onmogelijk te zeggen welke vier spelers straks de play-offs zullen halen.”


  “Van den Bergh staat er natuurlijk wel goed voor, want de vijfde in de stand volgt op drie punten en zal al twee wedstrijden meer moeten winnen dan hij. Veel zal afhangen van zijn eerste partij, tegen Van Gerwen. In de eerste ronde speelden ze 6-6 gelijk. Als hij dat minstens kan evenaren dan zet Van den Bergh een grote stap richting play-offs.”

  Van den Bergh sloot de eerste fase van de PL af als (mede)leider in de competitie.

  “In België zijn we altijd ter plaatse blijven trappelen"

  Jarenlang leek het darts in België een sport in de marge te blijven, maar de topprestaties van Van den Bergh bliezen de dartssport recent nieuw leven in. Clarys was in de jaren 90 een van de voorgangers van Van den Bergh, maar hij ervoer vanaf de eerste rij hoe de gebrekkige organisatie van de sport in België de kansen van lokaal dartstalent afremde.

   

  “Toen ik eind jaren 80 begon, was het niveau in België best hoog", vertelt hij. "Het Belgische dartscircuit stond internationaal gezien misschien wel hoger aangeschreven dan bijvoorbeeld het Nederlandse circuit. Maar halfweg de jaren 90 kwam er bij onze noorderburen een plotse ommeslag door het enorme succes van Raymond van Barneveld."

  Dartslegende Van Barneveld zorgde eind jaren 90 voor een enorme dartshype in Nederland.

  "Het was het begin van een ongelofelijke boom in het Nederlandse darts: de opleidingen en de structuur werden veel professioneler en er kwamen geleidelijk aan veel nieuwe talenten. Ondertussen is Nederland dé dartsnatie buiten het Verenigd Koninkrijk. In België zijn we daarentegen altijd ter plaatse blijven trappelen", zegt Clarys.


  "Er was hier weinig tot geen organisatie van bovenaf, er was geen begeleiding voor de topspelers en bovenal: er was geen jeugdwerking. Dan hol je achter de feiten aan. Vandaag is er nog bijna niets veranderd. Er is geen overkoepelende federatie en er is geen visie.”

  "Het is nu of nooit voor het darts in België"

  Aan de jarenlange laagconjunctuur van het darts in ons land lijkt - door het succes van Van den Bergh - stilaan een einde te komen. Volgt België straks het voorbeeld van de buren uit Nederland en wordt ons land een grote dartsnatie?

   

  "De Belgen hebben in elk geval het momentum mee. Spelers als Van den Bergh en eerder ook Kim Huybrechts hebben het darts hier op de kaart gezet. Laten we niet vergeten dat Huybrechts mee het pad effende voor Van den Bergh. Zonder Kim was Dimitri destijds waarschijnlijk niet overgestapt van de BDO naar de sterkere PDC."

  Laten we niet vergeten dat Kim Huybrechts mee het pad effende voor Van den Bergh. 

  Erik Clarys

  "De recente topresultaten van Van den Bergh hebben de populariteit hier nu naar ongekende hoogten gebracht. Er is iets in gang gestoken en hopelijk blijft dat groeien. Van den Bergh kan in België voor een Van Barneveld-effect zorgen", stelt Clarys vast.


  "De omstandigheden voor dartspelers zijn vandaag zowel financieel als qua media-aandacht erg aantrekkelijk. Jonge spelers in ons land worden geïnspireerd om in de voetsporen te treden van Van den Bergh of Huybrechts. Het is nu of nooit. Als we de komende jaren geen stappen zetten dan is het momentum misschien wel voorgoed weg."