Belgisch tintje aan finale van WK snooker: "Een unieke situatie"

  Chris Henry

  Met Mark Selby en Shaun Murphy stonden twee Engelsen tegenover elkaar in de finale van het WK snooker. Toch had de eindstrijd ook een Belgisch tintje, want de coach van zowel Murphy als Selby is een Engelsman die al jaren in ons land woont. Maak kennis met voormalig snookerprof Chris Henry. "Ik ben een tevreden coach", lacht hij.

  Tijdens de finale hinkte Chris Henry voortdurend op twee gedachtes, want zijn twee poulains stonden tegenover elkaar. "Die 24 uren waren ongelooflijk, met veel wisselende emoties", bekent Henry, die al zo'n 20 jaar in Varsenare woont.

   

  "Het was toch een unieke situatie om langs twee kanten betrokken te zijn in de finale. Dat was heel ongewoon en niet makkelijk om mee om te gaan. Je weet dat er iemand zal winnen en iemand zal verliezen. Dat is fantastisch en verschrikkelijk tegelijk."

   

  "Als ik het vanaf een afstand beschouw, moet ik als coach natuurlijk heel tevreden zijn. Ik ben heel blij voor Mark Selby: een goeie en bescheiden jongen en een van de hardste werkers die ik ooit gezien heb. Maar ik ben ook teleurgesteld voor Shaun Murphy dat hij geen tweede wereldtitel kon winnen."

  Je weet dat er iemand zal winnen en iemand zal verliezen. Dat is fantastisch en verschrikkelijk tegelijk.

  Chris Henry

  "Voor Mark Selby is dit een nieuwe start"

  Hoe groot is de invloed van een coach in het snooker? "Snooker is een apart geval. Soms moet je een halfuur zitten wachten, omdat je zelf gemist hebt of omdat de andere heel goed speelt. In die tijd kan veel gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld gefrustreerd raken", weet Henry.

   

  "Als je aan de tafel staat, moet je dan weer heel gefocust zijn. Ik probeer spelers dingen aan te leren waardoor ze automatisch positieve gedachten krijgen. Goeie emoties leiden tot betere prestaties. En hoe beter je presteert, hoe beter je resultaten zijn."

   

  Mark Selby kende enkele moeilijke jaren, maar staat er nu helemaal terug met zijn 4e wereldtitel. "Hij had een probleem dat ik geïdentificeerd heb en samen hebben we ook aan het mentale aspect gewerkt. Nu is hij mentaal weer ijzersterk. Hij barst van het vertrouwen."

   

  "Of dit daarom zijn mooiste wereldtitel is? Zelf vindt hij dat dat zijn eerste is. Niet omdat het de eerste was, wel omdat het tegen Ronnie O'Sullivan was. Maar deze titel kan er wel naast staan. Het is een nieuwe start voor hem."

  Zelf vindt Mark Selby zijn eerste wereldtitel de mooiste, omdat het tegen Ronnie O'Sullivan was.

  Chris Henry