Ga naar de inhoud

Al 17 jaar woede: wie zijn de "Glazers" die de fans van Manchester United zo boos maken?

"Glazers Out" is de duidelijke boodschap op de spandoeken van de fans.

Eigenlijk wilden ze een baseballclub kopen, maar uiteindelijk trok Manchester United de aandacht. Al 17 jaar botert het niet tussen de familie Glazer en de fans van The Red Devils. Waar liep het mis?

De Glazers liggen al sinds de overname in mei 2005 onder vuur. Het geflopte project van de Europese Super League was voor de fans vorig jaar extra bewijs dat de eigenaars alleen maar uit zijn op winstbejag.

 

Met groen-gele sjaals - de oorspronkelijke kleuren van Newton Heath, zoals de club heette bij de oprichting - maken de fans op Old Trafford duidelijk dat ze snakken naar het verleden, zónder de Glazers.

 

Een wens die nu misschien in vervulling komt. De bekritiseerde clubeigenaars hebben in een persbericht verkondigd dat ze een verkoop van de club overwegen.

Een controversiële overname

Al 16 jaar is Glazer niet de populairste naam in Manchester. De Amerikaan Malcolm Glazer kende in 2005 weinig van voetbal, maar had wel een stevige neus voor zaken.

 

Hij bouwde het familiebedrijf uit tot First Allied, een wereldwijde holding die hem omhoog katapulteerde op de Forbes-lijst van rijkste mannen ter wereld.

 

Al in de jaren 90 zette hij zijn eerste stapjes in de sportwereld. En voorzichtige stapjes waren het niet: hij kocht de American Football-club Tampa Bay Buccaneers, in 2021 nog de winnaar van de Super Bowl.

 

Nadat een bod op baseballclub LA Dodgers was geweigerd, trok Manchester United zijn aandacht. Stelselmatig kocht hij meer en meer aandelen van The Red Devils, tot hij in mei 2005 een meerderheid wist te verwerven. Een overname waar ongeveer 790 miljoen pond (908 miljoen euro) mee was gemoeid.

 

Een maand later brachten de Glazers een eerste bezoekje aan hun nieuwe paradepaardje. Maar dat liep helemaal mis: in politiecombi's moesten ze vluchten voor woeste supporters. Het begin van een verhitte verstandhouding.

 

Na het overlijden van Malcolm Glazer in 2014 kwamen zijn aandelen van Manchester United in handen van zijn 6 kinderen. Vooral zijn zonen Avram en Joel Glazer zwaaien nu de plak.

Malcolm Glazer.

Veel geld, veel schulden

Dat de cijfers van de boekhouding van Manchester United nog feller rood kleuren dan de clubkleuren, is de grootste frustratie van de supporters. 

 

United was schuldenvrij voor de overname van de Glazers, in maart 2021 stond de schuldenberg op 455,5 miljoen pond (525,35 miljoen euro). Volgens schattingen heeft de overname van de Glazers United ongeveer 1 miljard euro gekost, meldt de BBC.

 

De Glazers leenden namelijk geld via hedgefondsen om de overname te bekostigen. De inkomsten van Manchester United moeten nu die put weer dichten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Avram en Joël Glazer hadden er daarom alle belang bij om een geldmachine te maken van het merk Manchester United. Niet dankzij grote sponsordeals, maar dankzij een regionale aanpak stegen de commerciële inkomsten spectaculair.


Manchester United heeft bijvoorbeeld meerdere telecompartners in verschillende landen: van China tot Zuid-Afrika. Geen wonder dat de eigenaars vorig jaar ook de kassa hoorden rinkelen bij de oprichting van de Super League.


De Glazers opperen dat ze slechts een percentage van de inkomsten verwerven en het grootste deel investeren in de spelerskern. Of de centen slim werden geïnvesteerd, valt na 9 jaar zonder titel te betwijfelen.