Al 16 jaar woede: wie zijn de "Glazers" die de fans van Man U zo boos maken?

  "Glazers Out" is de duidelijke boodschap op de spandoeken van de fans.

  Eigenlijk wilden ze een baseballclub kopen, maar uiteindelijk trok Manchester United de aandacht. Al 16 jaar botert het niet tussen de familie Glazer en de fans van The Red Devils. Waar liep het mis?

  De topper tussen Manchester United en Liverpool werd gisteren uitgesteld na hevige supportersprotesten. Duizenden United-fans kwamen samen aan Old Trafford om hun protest te uiten aan de clubeigenaars, de Glazer-familie.

   

  De Glazers liggen al sinds de overname in mei 2005 onder vuur, maar het geflopte project van de Europese Super League gooide nog wat olie op het vuur. Voor de fans is het een extra bewijs dat de eigenaars alleen maar uit zijn op winstbejag.

   

  Met groen-gele sjaals - de oorspronkelijke kleuren van Newton Heath, zoals de club heette bij de oprichting - maakten de fans duidelijk dat ze snakken naar het verleden, zónder de Glazers.

   

  Ook United-icoon Gary Neville schaarde zich achter de morrende fans. "Achter de schermen is het verroest en rot", zegt hij. "Je kan niemand dwingen om een voetbalclub te verkopen en de familie Glazer bewees al koppig en veerkrachtig te zijn. Maar de tijd is gekomen. Het is het juiste om te doen.”

  Een controversiële overname

  Al 16 jaar is Glazer niet de populairste naam in Manchester. De Amerikaan Malcolm Glazer kende in 2005 weinig van voetbal, maar had wel een stevige neus voor zaken.

   

  Hij bouwde het familiebedrijf uit tot First Allied, een wereldwijde holding die hem omhoog katapulteerde op de Forbes-lijst van rijkste mannen ter wereld.

   

  Al in de jaren 90 zette hij zijn eerste stapjes in de sportwereld. En voorzichtige stapjes waren het niet: hij kocht de American Football-club Tampa Bay Buccaneers, vorig jaar nog de winnaar van de Super Bowl.

   

  Nadat een bod op baseballclub LA Dodgers werd geweigerd, trok Manchester United zijn aandacht. Stelselmatig kocht hij meer en meer aandelen van The Red Devils, tot hij in mei 2005 een meerderheid wist te verwerven. Een overname waar ongeveer 790 miljoen pond (908 miljoen euro) mee was gemoeid.

   

  Een maand later brachten de Glazers een eerste bezoekje aan hun nieuwe paradepaardje. Maar dat liep helemaal mis: in politiecombi's moesten ze vluchten voor woeste supporters. Het begin van een verhitte verstandhouding.

   

  Na het overlijden van Malcolm Glazer in 2014 kwamen zijn aandelen van Manchester United in handen van zijn 6 kinderen. Vooral zijn zonen Avram en Joel Glazer zwaaien nu de plak.

  Malcolm Glazer.

  Veel geld, veel schulden

  Dat de cijfers van de boekhouding van Manchester United nog feller rood kleuren dan de clubkleuren, is de grootste frustratie van de supporters. 

   

  United was schuldenvrij voor de overname van de Glazers, in maart 2021 stond de schuldenberg op 455,5 miljoen pond (525,35 miljoen euro). Volgens schattingen heeft de overname van de Glazers United ongeveer 1 miljard euro gekost, meldt de BBC.

   

  De Glazers leenden namelijk geld via hedgefondsen om de overname te bekostigen. De inkomsten van Manchester United moeten nu die put weer dichten.

  Avram en Joël Glazer hadden er daarom alle belang bij om een geldmachine te maken van het merk Manchester United. Niet dankzij grote sponsordeals, maar dankzij een regionale aanpak stegen de commerciële inkomsten spectaculair.


  Manchester United heeft bijvoorbeeld meerdere telecompartners in verschillende landen: van China tot Zuid-Afrika. Geen wonder dat de eigenaars ook de kassa hoorden rinkelen bij de oprichting van de Super League.


  De Glazers opperen dat ze slechts een percentage van de inkomsten verwerven en het grootste deel investeren in de spelerskern. Of de centen slim werden geïnvesteerd, valt na 8 jaar zonder titel dus te betwijfelen.


  Joel Glazer gaf na de protesten toe dat er nood was aan meer communicatie met de supporters, maar sloeg niet veel later een uitnodiging voor een overlegmoment met de fans af. Komt het ooit nog goed? Niemand durft het te zeggen.

  De Glazers kunnen het wel nog vinden met coach Ole Gunnar Solskjaer.

  Lees ook: