Play-in en play-offs in de NBA: hoe zit het precies in elkaar?

  Ook dit seizoen werkt de NBA opnieuw met een play-in-toernooi om de laatste deelnemers aan de play-offs te bepalen. Hoe werkt het systeem precies en hoe verlopen de play-offs? We zetten het voor u op een rijtje.

  Wat?

  In normale seizoenen was het simpel: de nummers 1 tot en met 8 in de Eastern en de Western Conference spelen de play-offs. Maar door de coronapandemie zag het vorige seizoen er helemaal anders uit en werd een play-in ingevoerd die aan de play-offs vooraf gingen.

   

  Omdat er dit seizoen opnieuw minder wedstrijden gespeeld worden dan in een normaal seizoen, zal het minitoernooi ook dit jaar bepalen welke teams als laatste naar de play-offs mogen.

   

  Concreet betekent het play-in-systeem dat ook de nummers 9 en 10 na het reguliere seizoen in het Oosten en het Westen nog de play-offs kunnen halen.

  Hoe?

  De nummers 1 tot en met 6 na het reguliere seizoen in de Eastern en de Western Conference zijn zeker van hun stekje in de play-offs. De nummers 7 tot en met 10 nemen deel aan de play-in.

  • Match 1: Nummer 7 speelt thuis tegen nummer 8. De winnaar mag naar de play-offs als nummer 7. De verliezer krijgt een herkansing.

  • Match 2: De nummer 9 speelt thuis tegen de nummer 10. De winnaar mag naar match 3, de verliezer is uitgeschakeld.

  • Match 3: de verliezer van match 1 speelt tegen de winnaar van match 2. Wie deze wedstrijd wint, mag als nummer 8 naar de play-offs. De verliezer is uitgeschakeld.

  De teams die als 7e en 8e eindigen in het reguliere seizoen hebben in de play-in dus twee kansen om één wedstrijd te winnen en zich zo te plaatsen voor de play-offs. De nummers 9 en 10 van het reguliere seizoen moeten 2 keer op rij winnen om de play-offs te halen.

  Wanneer?

  De reguliere competitie eindigt op 16 mei. De play-in-wedstrijden worden gespeeld op 18 en 21 mei. Een dag later, op 22 mei, gaan de play-offs van start.

  En de play-offs?

  In zowel de Eastern als de Western Conference spelen uiteindelijk 8 teams de play-offs. Hun plaatsing wordt bepaald door de eindstand in de reguliere competitie voor de nummers 1 tot en met 6 of door hun resultaat in de play-in, voor de nummers 7 en 8.

   

  Zodra de laatste deelnemers aan de play-offs bekend zijn, wordt het bekende stramien gehanteerd: twee teams nemen het tegen elkaar op in een best-of-7-serie. Wie als eerste 4 wedstrijden wint, stoot door naar de volgende ronde.

   

  Uiteindelijk spelen de kampioenen uit het Oosten en het Westen tegen elkaar om de titel in de NBA. De LA Lakers zijn de titelverdediger.

  Eerste ronde
  1. team 1 team 8
  2. team 4 team 5
  3. team 3 team 6
  4. team 2 team 7
  Tweede ronde
  5. winnaar 1 winnaar 2
  6. winnaar 3 winnaar 4
  Conference finals
  7. winnaar 5 winnaar 6