Filip Joos: "Mocht het kunnen, zou AS Roma graag de handdoek gooien"

  Chris Smalling beleefde geen prettige avond tegen zijn ex-club.

  AS Roma mag zijn Europa League-droom opbergen na een stevige 6-2-oplawaai in de halve finale tegen Manchester United. Geen verrassing voor commentator Filip Joos. "De deconfiture van Roma is al veel langer bezig."

  De terugmatch van de halve finale van de Europa League in Rome is overbodig na de 6-2 op Old Trafford. "Het was zelfs geen overdreven uitslag", zegt commentator Filip Joos. "Het geeft de waardeverhoudingen juist weer."

   

  "Het enige overdreven was de 1-2-voorsprong voor Roma bij de rust. De manier waarop Bruno Fernandes de openingstreffer vierde, maakte duidelijk dat United wist dat er 6-0 op het scorebord zou komen."

   

  Toch sloeg Roma terug voor de pauze met 2 doelpunten. "United-coach Ole Gunnar Solskjaer zal niet geschreeuwd hebben in de kleedkamer", aldus Joos. "Hij zal gewoon geadviseerd hebben om het tempo wat omhoog te krikken, want Roma konden ze zo aan."

   

  "En dat bleek ook in de tweede helft. De voorsprong voor Roma was een mirakel, maar mirakels duren nooit 90 minuten."

  Een remontada? Onmogelijk. Dat grote verschil in klasse kan je alleen goedmaken met teamgeest en fysieke paraatheid.

  Filip Joos

  Manchester United hoeft volgens Joos volgende week zelfs niet de verplaatsing te maken naar Rome. "De terugwedstrijd is een formaliteit", zegt hij. "Het kan zelfs nog heel pijnlijk worden." 

   

  "Als je een handdoek in de ring zou kunnen gooien in het voetbal, dan hadden ze dat gisteren in Rome wel gedaan."

   

  "Een remontada? Onmogelijk. Dat grote verschil in klasse kan je alleen goedmaken met teamgeest en fysieke paraatheid. Maar als er gisteren al drie spelers het veld moesten verlaten met een blessure, weet je hoe het zit met de fysieke paraatheid. En een teamgeest heeft Roma ook niet echt."

  "AS Roma is een snelkookpan"

  Filip Joos had AS Roma ook niet meteen in de finale van de Europa League verwacht. "Je kan niet verliezen van Parma en Cagliari in de Italiaanse competitie en dan wel de Europa League winnen", zegt hij.

   

  "Roma heeft wel bewust gekozen voor de Europa League, want dat is hun enige mogelijkheid om volgend seizoen nog Champions League-voetbal te spelen. Maar Inter verloor vorig jaar de finale en die hebben een veel betere ploeg."

   

  "Er doen ook veel geruchten de ronde over onenigheid in de spelersgroep. Dat coach Paulo Fonseca het al twee jaar volhoudt in Rome, is straf. Zeker in een stad waar er 15 uur per dag en elke dag van de week een Extra Time is."

   

  "Ik vergelijk Roma altijd met een snelkookpan. Het lijkt wel of er meer stress komt bij kijken in Rome dan in Madrid. Voor de trainer is dat echt wel een moeilijke realiteit."

  Ik vergelijk Roma altijd met een snelkookpan. Het lijkt wel of er meer stress komt bij kijken in Rome dan in Madrid.

  Filip Joos

  "United in de finale met de hulp van de architect"

  Manchester United lijkt zich te mogen opmaken voor de finale van de Europa League en prijkt ook de op de 2e plek in de Premier League. "United is toch onder stoom gekomen onder Solskjaer. Dat had je niet gedacht na de eerste competitiewedstrijden."

   

  Edinson Cavani blonk uit met twee doelpunten. "Maar de defensie van Roma hielp ook wel", zegt Joos. "In de Premier League heeft hij het soms moeilijk met weinig ruimte. Maar tegen Roma was hij heel sterk."

   

  De 4-2, een strafschopfout op Cavani, trok ten slotte nog de aandacht van Joos. Dat Cavani een metertje naar beneden tuimelde in de gracht van Old Trafford, deed de fout er nog wat erger uitzien.

   

  "De strafschopfase wordt geholpen door die afgrond", aldus Joos. "Dat is echt een architecturale fout, je valt bijna een meter naar beneden. Hoe kun je voetballen, als je 5 meter voor de achterlijn al moet afremmen?" 

   

  "Als we het op de spits drijven: de architect van United heeft ervoor gezorgd dat ManU in de finale van de Europa League staat."

  Bekijk het ruime verslag van Manchester United - AS Roma:

  Lees ook: