De Tribune Giro: "Ik geloof Evenepoel als hij zegt dat hij als helper gaat"

  Wie wint de 104e editie van de Ronde van Italië?

  Zaterdag wordt in Turijn de eerste grote ronde van het jaar op gang geschoten. In een speciale aflevering van De Tribune - zeg maar La Tribuna - rijden José De Cauwer en Renaat Schotte  een koppelkoers op weg naar de start. In deel 1 van onze artikelenreeks rond de podcast staan we stil bij wonderboy Remco Evenepoel.

  Luister naar de volledige podcast

  Download de podcast van De Tribune Giro

  "Evenepoel heeft ondervonden dat hij ook maar een mens is"

  Nog geen jaar geleden veranderde alles wat Remco Evenepoel aanraakte in goud. Hij won rittenkoers na rittenkoers - de ene op nog spectaculairdere wijze dan de andere - en stond als torenhoog favoriet aan de start van de Ronde van Lombardije. Maar daar liep het - voor het eerst in de prille wielercarrière van Evenepoel - mis.

   

  9 maanden na zijn angstaanjagende crash en na een woelige revalidatie rijdt hij voor het eerst weer een wedstrijd. Meteen de Ronde van Italië, zijn eerste grote ronde.

   

  In de aanloop deed Evenepoel er alles aan om de verwachtingen te temperen. Maar strookt dat wel met zijn eigen ongebreidelde ambitie en de hoge verwachtingen van het publiek?

   

  Renaat Schotte: "Ik heb hem in maart nog gesproken en toen herhaalde hij wat hij eerder in Thuismatch zei: "Sorry, maar het zal niet voor dit jaar zijn (in de Giro)". Hij wil het aan de buitenwereld verkopen als een voorbereiding op de zomer. Maar zal dat ook de realiteit zijn?"

   

  "Ik denk dat die val hem wat relativeringszin heeft bijgebracht", zegt José De Cauwer. "Bij zijn revalidatie is er een foutje gemaakt door zijn gretigheid en dat is toch een les geweest: ik moet misschien toch eens naar andere mensen luisteren."

   

  "Hij moet vooral ook naar zijn lichaam luisteren, wat hij bij zijn revalidatie niet gedaan heeft", vult Renaat aan. "Hij is in ieder geval veel rustiger geworden. Tot zijn scha en schande heeft hij moeten ondervinden dat hij toch maar een mens is."

  Evenepoels revalidatie is een les geweest voor hem: ik moet misschien toch eens naar anderen luisteren.

  José De Cauwer

  "Moet Evenepoel superknecht zijn voor Almeida als die straks vertrekt?"

  Evenepoel heeft laten weten dat hij niet alleen naar Italië trekt om zijn conditie weer op te bouwen, maar ook om te knechten voor João Almeida, de Portugees die in de vorige Giro twee weken in het roze reed en uiteindelijk net naast het podium viel.

   

  "Mocht Evenepoel niet gevallen zijn, was hij natuurlijk gestart met de ambitie om te winnen", zegt De Cauwer. "Dan was hij teleurgesteld geweest mocht er iets misgegaan zijn."

   

  "Maar nu is het een volledig andere context. Hij moet vooral zorgen dat hij goed uit deze ronde komt. Dat hij 3 weken overleeft en gezond blijft."

   

  Schotte: "Ik geloof hem als hij zegt dat hij Almeida wil helpen. Je mag niet vergeten dat hij in maart op de Teide nog geen normale trainingsvolumes kon afwerken. Sindsdien is het vooral gissen naar zijn conditie, omdat hij ook weinig in de media komt. Iedereen laat hem met rust, wat goed is."

   

  "Op de eerste dag zullen we bij die proloog (8,6 kilometer) al meteen weten hoe goed hij tegen de klok rijdt. Op dag 4 weten we al meteen hoe hij bergop rijdt."

   

  "Ik heb toch vragen bij die rol van Almeida", werpt De Cauwer op. "Hij heeft een superaanbieding van Bora op zak. Zal hij wel bij Deceuninck-Quick Step blijven? Evenepoel zal misschien willen knechten omdat hij in het achterhoofd heeft dat hij hem de komende jaren nog nodig heeft. Maar mocht Almeida niet blijven, waarom zou hij dan superknecht voor hem spelen?"

  Renaat Schotte en José De Cauwer

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritTurijn - Turijn8,6 kmGannaGanna
  2wegwedstrijdStupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3wegwedstrijdBiella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4wegwedstrijdsemi bergetappePiacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5wegwedstrijdModena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6wegwedstrijdbergetappeGrotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7wegwedstrijdNotaresco - Termoli181 kmEwanValter
  8wegwedstrijdbergetappeFoggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
  9wegwedstrijdbergetappeCastel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
  10wegwedstrijdL'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
  11wegwedstrijdsemi bergetappePerugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
  12wegwedstrijdsemi bergetappeSiena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
  13wegwedstrijdRavenna - Verona198 kmNizzoloBernal
  14wegwedstrijdbergetappeCittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
  15wegwedstrijdGrado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
  16wegwedstrijdbergetappeSacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
  17wegwedstrijdbergetappeCanazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
  18wegwedstrijdRovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
  19wegwedstrijdbergetappeAbbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
  20wegwedstrijdbergetappeVerbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
  21individuele tijdritSenago - Milaan30,3 kmGannaBernal