Keukeleire in De Tribune Giro: "Ik denk dat Carthy dicht kan eindigen"

  Is Hugh Carthy meer dan een eendagsvlieg?

  In het 3e deel uit de podcast van De Tribune over de Giro halen we er Jens Keukeleire bij, die het onder meer heeft over de winstkansen van zijn kopman Hugh Carthy en hoe het voelt om een Giro mee te maken met Renaat Schotte.

  Na een afwezigheid van 8 jaar keert Jens Keukeleire opnieuw terug naar de Giro. "In 2012 reed ik met de Giro mijn eerste grote ronde. En iedereen zal kunnen bevestigen dat een Giro met Renaat Schotte fantastisch is (lacht)."

   

  Keukeleire probeert in Italië een mislukt voorjaar door te spoelen. Door gezondheidsproblemen kwam de Bruggeling er niet aan te pas, al onderstreept hij dat het geen naweeën van corona waren.

   

  "Ik ben ziek geworden in Parijs-Nice en heb 7 dagen niet op mijn fiets gezeten. Dan weet je dat het niet meer goed komt. Ik ben toch overal gestart en heb mijn werk kunnen doen voor de kopman, maar het was niet wat ik gewend was."

  Mijn down heeft dit jaar langer geduurd dan normaal, maar het gevoel op de training is weer goed.

  Jens Keukeleire

  "Mijn gezondheid is nu weer op zijn best. Het was gewoon een opflakkering van mijn astma, waar ik al mijn hele leven mee sukkel. Dat is niet abnormaal, dat gebeurde in het verleden ook al. De medicatie is een beetje aangepast en hopelijk zijn de problemen nu voor altijd achter de rug."

   

  José De Cauwer vindt dat Keukeleire de Giro moet aangrijpen om zichzelf weer op de kaart te zetten. "Hij komt uit een mindere periode en staat nu op een kantelpunt in zijn carrière. Hij zal zichzelf opnieuw moeten bewijzen."

   

  "Elke renner heeft ups en downs", geeft Keukeleire toe. "Mijn down heeft dit jaar langer geduurd dan normaal. Mijn gevoel op de training is weer goed, maar je zoekt altijd bevestiging in de koers. In de Giro wil ik dat tonen."

  "Jens Keukeleire moet zichzelf opnieuw bewijzen", vindt José De Cauwer.

  "Carthy is een grappige kerel, die nuchter in het leven staat"

  Keukeleire heeft het parcours al bestudeerd om te zien of er voor hem persoonlijk hier of daar een appel uit de kast kan rollen. Toch beseft hij dat zijn Giro voor het grootste deel in het teken van zijn kopman Hugh Carthy zal staan, die vorig jaar verrassend derde werd in de Vuelta.

   

  "Ik heb hem goed leren kennen in de Dauphiné en de Tour, omdat we toen in dezelfde bubbel zaten. Als hij niet was gevallen in het midden van de Tour en een klein barstje had opgelopen, had hij zich daar al kunnen tonen."

   

  "Je zag hem steeds beter worden naar het einde toe en dat heeft zich vertaald in een mooi resultaat in de Vuelta. Hij is zeker iemand die 3 weken aankan. Dat zagen we met zijn zege op de Angliru in de slotweek van de Vuelta. Ook in de Giro is er een pittig slot. Ik denk dat hij dicht kan eindigen.

   

  Carthy is voor het grote publiek nog altijd geen bekende naam. Hij komt een beetje over als een vreemde vogel. "Dat is hij wel, ja. Hij is mager, maar in tegenstelling tot de andere klimmers ook groot."

   

  "Het is echt een heel goeie gast, een grappige kerel ook. Iemand die nuchter in het leven staat, met beide voeten op de grond."

  Vuelta 2020: Carthy wint op de Angliru

  "Ik zou het Simon Yates van harte gunnen"

  Mocht Hugh Carthy niet kunnen winnen, dan kijkt Jens Keukeleire voor zijn favoriet naar een ex-ploegmakker: Simon Yates. "In 2018 was hij er heel dicht bij en toen ik hem daarna sprak, zei hij mij vol overtuiging: "Ik ga terug om te winnen.""

   

  "Dat is nog niet gelukt, maar hij is nog altijd gedreven om daarin te slagen. Ik hoop dat hij niet té vroeg té goed is. Hij heeft toch voldoende ervaring met een grote ronde, heeft de Vuelta al gewonnen. Hij weet waar hij mee bezig. Ik zou het hem alvast van harte gunnen."

  Luister naar de volledige podcast

  Download de podcast van De Tribune Giro

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritTurijn - Turijn8,6 kmGannaGanna
  2wegwedstrijdStupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3wegwedstrijdBiella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4wegwedstrijdsemi bergetappePiacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5wegwedstrijdModena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6wegwedstrijdbergetappeGrotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7wegwedstrijdNotaresco - Termoli181 kmEwanValter
  8wegwedstrijdbergetappeFoggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
  9wegwedstrijdbergetappeCastel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
  10wegwedstrijdL'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
  11wegwedstrijdsemi bergetappePerugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
  12wegwedstrijdsemi bergetappeSiena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
  13wegwedstrijdRavenna - Verona198 kmNizzoloBernal
  14wegwedstrijdbergetappeCittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
  15wegwedstrijdGrado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
  16wegwedstrijdbergetappeSacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
  17wegwedstrijdbergetappeCanazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
  18wegwedstrijdRovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
  19wegwedstrijdbergetappeAbbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
  20wegwedstrijdbergetappeVerbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
  21individuele tijdritSenago - Milaan30,3 kmGannaBernal