"De Giro is minder voorspelbaar dan de Tour, dat maakt hem zo mooi"

  Renaat Schotte en José De Cauwer hebben vele Giro's samen becommentarieerd.

  Het aftellen naar de Ronde van Italië is begonnen. Gisteren belichtten we al wat Renaat Schotte en José De Cauwer in een extra podcast van De Tribune over de kansen van Remco Evenepoel dachten. Vandaag bekijken we de (andere) favorieten. Of zijn die er niet?

  Wie aan de vooravond van de vorige Giro had voorspeld dat João Almeida 2 weken het roze zou dragen en we uiteindelijk een tweestrijd tussen jongelingen Hindley en Hart hadden gekregen, was wellicht de kamer uitgelachen. Toch had de koers in de Laars al vaker verrassingen in petto.

   

  José De Cauwer en Renaat Schotte zijn dan ook op hun hoede voor voorspellingen. "De Giro is veel moeilijker te voorspellen dan de Tour, omdat er doorgaans geen enkele ploeg is die de boel kan controleren zoals een Jumbo-Visma of Ineos dat doen in de Tour", zegt De Cauwer.

   

  "De Giro is veel meer open, maar dat onvoorspelbare maakt het ook juist zo mooi."

   

  Toch kunnen onze 2 analisten niet om ex-Tourwinnaar Egan Bernal heen, ook al staat er achter zijn naam - zoals bij de meeste favorieten - een vraagtekentje.

   

  "Hij is de topfavoriet, maar eerder vanwege zijn reputatie dan op basis van zijn recente uitslagen", denkt Schotte.

   

  De Cauwer: "Hij heeft toch de Tour de France gewonnen, iets wat enkel Vincenzo Nibali (die maar net op tijd fit is geraakt na een polsbreuk) kan zeggen van het huidige Giro-peloton. Het verschil is wel dat Bernal nog altijd komende is, terwijl Nibali duidelijk dalende is." "Ja, maar wel een héél goeie daler", voegt Schotte er lachend aan toe.

  Neemt Egan Bernal revanche voor zijn mislukte Tour van vorig jaar?

  "Yates heeft nog een rekening openstaan in de Giro"

  De grote uitdager van Bernal zou op papier Simon Yates moeten worden, al toonde die zich al vaker kwetsbaar in rondes van 3 weken.

   

  "Maar Yates heeft nog een rekening openstaan in de Giro, nadat hij in 2018 door Froome in de voorlaatste bergrit uit het roze was gereden", zegt Schotte.

   

  "Yates is super bezig. Hij heeft onlangs nog de Tour of the Alps gewonnen, ik denk dat hij met een hoogvorm aan de Giro begint. Maar hoelang kan hij die vorm aanhouden? Het is al vaker gebeurd dat de winnaar van de Tour of the Alps er naar het einde toe doorzakt."

   

  Als Schotte en De Cauwer de andere podiumkandidaten overlopen, stellen ze vast dat dat een aanzienlijk rijtje is. "Je hebt bijvoorbeeld de sterke Vlasov, al moet die nog bewijzen dat hij top 5 kan halen in een grote ronde", zegt De Cauwer.

   

  "Buchmann heeft ook de goeie leeftijd en werd al eens 4e in de Tour, weliswaar vooral als volger. Maar je kunt als volger gerust op het podium eindigen. Buchmann kan dus een joker zijn."

   

  Schotte: "Ik kijk ook uit naar George Bennett bij Jumbo-Visma. Die heeft de voorbije jaren fantastisch werk geleverd in dienst van en mag nu zijn eigen kans gaan. Zijn ploeg is wel niet zo sterk uitgebouwd."

  Giro 2018: Yates krijgt een oplawaai in de roze trui

  "1 strijd heeft Bardet nu al gewonnen: Pinot doet niet mee"

  En dan is er ook het enigma Romain Bardet. 2 keer stond hij al op het eindpodium van de Tour, maar op zijn 30e besloot hij het bij DSM over een andere boeg te gooien. Om vervolgens toch weer in een grote ronde uitgespeeld te worden, zij het naast Jai Hindley, de verrassende nummer 2 van vorig jaar.

   

  Schotte: "Bardet is een goeie renner, maar voor mij geen winnaar." "Het zou een nieuwe Bardet moeten zijn in ieder geval", denkt De Cauwer. "Hij kan zeker een etappe winnen, maar kan hij ook 3 weken met de beteren meestrijden?"

   

  "In de Tour is hij vaak bezweken onder de stress en de verwachtingen en door de strijd met landgenoot Pinot. Die laatste strijd heeft hij nu alvast gewonnen, want Pinot gaat niet van start (door een rugblessure). Maar als je top 5 in de Tour kunt halen, moet je ook in de Giro kunnen meespelen."

  Romain Bardet, bevrijd van de druk en... Pinot

  Morgen: wat met Hugh Carthy?

  Morgen lees je hier nog hoe Jens Keukeleire de kansen van zijn ploegmaat Hugh Carthy inschat, de nummer 3 van de afgelopen Vuelta. Hij vertelt ook of hij zichzelf zal wegcijferen of ook zijn eigen kans mag gaan.

   

  Wie niet tot dan kan wachten, kan ook nu al de volledige podcast van De Tribune beluisteren met José De Cauwer en Renaat Schotte.

  Luister naar de volledige podcast

  Download de podcast van De Tribune Giro

  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1individuele tijdritTurijn - Turijn8,6 kmGannaGanna
  2wegwedstrijdStupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3wegwedstrijdBiella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4wegwedstrijdsemi bergetappePiacenza - Sestola187 kmDombrowskiDe Marchi
  5wegwedstrijdModena - Cattolica177 kmEwanDe Marchi
  6wegwedstrijdbergetappeGrotte di Frasassi - San Giacomo160 kmMäderValter
  7wegwedstrijdNotaresco - Termoli181 kmEwanValter
  8wegwedstrijdbergetappeFoggia - Guardia Sanframondi170 kmLafayValter
  9wegwedstrijdbergetappeCastel di Sangro - Campo Felice158 kmBernalBernal
  10wegwedstrijdL'Aquila - Foligno139 kmSaganBernal
  11wegwedstrijdsemi bergetappePerugia - Montalcino162 kmSchmidBernal
  12wegwedstrijdsemi bergetappeSiena - Bagno di Romagna212 kmVendrameBernal
  13wegwedstrijdRavenna - Verona198 kmNizzoloBernal
  14wegwedstrijdbergetappeCittadella - Monte Zoncolan205 kmFortunatoBernal
  15wegwedstrijdGrado - Gorizia147 kmCampenaertsBernal
  16wegwedstrijdbergetappeSacile - Cortina d'Ampezzo153 kmBernalBernal
  17wegwedstrijdbergetappeCanazei - Sega di Ala193 kmMartinBernal
  18wegwedstrijdRovereto - Stradella231 kmBettiolBernal
  19wegwedstrijdbergetappeAbbiategrasso - Alpe di Mera166 kmYatesBernal
  20wegwedstrijdbergetappeVerbania - Alpe Motta164 kmCarusoBernal
  21individuele tijdritSenago - Milaan30,3 kmGannaBernal