Wim De Coninck: "Chelsea verzuimde om betere uitgangspositie te creëren"

  Chelsea heeft na de heenwedstrijd in de halve finales van de Champions League tegen Real Madrid de beste papieren, na een 1-1-gelijkspel in de Spaanse hoofdstad. Toch had er nog meer ingezeten, vindt Proximus Sports-analist Wim De Coninck, die ook een prima Thibaut Courtois en een matige Eden Hazard zag.

  "We hadden gevreesd dat het een strategische wedstrijd zou zijn met weinig offensief voetbal, maar dankzij een Chelsea dat Real Madrid vanaf het begin onder druk zette, kregen we een geweldige 1e helft", zegt Wim De Coninck.

   

  "Real kon Chelsea-doelman Mendy amper bedreigen, ook niet in de 1e helft. Die 1-1 van Benzema was wat gelukkig. Chelsea heeft het een beetje verzuimd om een nog betere uitgangspositie te creëren voor de terugmatch."

   

  Wat deed Chelsea zo goed? "Ze hadden vertrouwen in balbezit en hun bewegingen voor de bal zijn geweldig. Hoe middenvelders Pulisic, Mount en Kanté doordraaien, dat doen ze echt heel erg goed. Ik vond Kanté over 90 minuten bekeken ook de beste man op het veld."

  Thomas Tuchel is erin geslaagd om zijn elftal zowel aanvallend als verdedigend compleet te laten acteren.

  Wim De Coninck

  "Chelsea mist wel een echte topscorer. Je hebt wel Werner, die hemel en aarde beweegt om te proberen zoveel mogelijk te scoren als vorig seizoen, maar dat lukt niet."

   

  "Daardoor kan Chelsea zijn dominantie, balbezit en beter voetbal niet altijd verzilveren en moeten ze ook teren op een goeie defensie. Dat doen ze ook wel."

   

  "Coach Thomas Tuchel is er toch in geslaagd om zijn elftal zowel aanvallend als verdedigend compleet te laten acteren. Dat is een groot verschil met wat Lampard deed. Dit Chelsea heeft geweldig veel kwaliteiten en staat in Engeland eigenlijk onder zijn niveau."

  "Courtois kloppen, zal ook in Londen moeilijk worden"

  Een dominant Chelsea dus, maar dankzij de onvermijdelijke Karim Benzema doet Real Madrid toch nog mee. "Hij is al een heel seizoen goed, met 21 goals. De volgende topschutter van Real is Casemiro, met 5 stuks. Dat wil toch wat zeggen over de invloed van Benzema voor Real", weet De Coninck.

   

  "En ook Thibaut Courtois heeft Real dit seizoen al heel vaak gered op cruciale momenten. Ook gisteren weer, met die save na 5 minuten. Werner kon niet missen, maar Courtois zat er toch weer tussen. Hij blijft altijd koel."

   

  "Voor Chelsea zal het ook in Londen moeilijk worden om Courtois te kloppen. Als Real Madrid dan zelf één keer kan scoren, kan het nog doorgaan naar de finale."

  Chelsea speelt frisser, moderner en gedurfder.

  Wim De Coninck

  "Afgaande op de heenwedstrijd is Chelsea wel de favoriet", gaat Wim De Coninck voort. "Real Madrid heeft dit seizoen nog niet vaak een hoger niveau gehaald dan tegen Chelsea. Dat ze in Spanje nog meedoen voor de titel, is alleen maar door het mindere spel van Atletico."

   

  "Dat ze in de halve finales staan, is toch een beetje de konijnenpoot van Zinédine Zidane en ook wel de invloed van Benzema en Courtois. Misschien is dat nog voldoende om de finale te halen, maar daarin moeten ze het altijd afleggen tegen PSG of Manchester City."

   

  "Voor het voetbal is het misschien beter dat Chelsea naar de finale gaat, want het speelt, frisser, moderner en gedurfder. Anderzijds weet Zidane wel wat het is om de Champions League te winnen."

  Thibaut Courtois

  "Denk dat Zidane meer verwacht had van Hazard"

  Wat vond Wim De Coninck ten slotte van Eden Hazard? "Hij was de eerste invaller, maar kon niet tonen wat hij afgelopen weekend tegen Betis wel toonde. Ik denk dat Zidane er ook meer van verwacht had", meent De Coninck.

   

  "Net op het moment van Hazards invalbeurt deed Chelsea ook 3 wissels. Hij moest meer verdedigen dan aanvallen. Het sprankelende en flitsende dat we na zaterdag gehoopt hadden om te zien, zal nog even op zich laten wachten."

   

  "Ik had ook de indruk dat hij zelf met vraagtekens zat. "Kan ik een halfuur aan? Ga ik me niet opnieuw blesseren?" Ik vrees dat het nog een tijdje zal duren voor hij weer ritme krijgt."

  Lees ook: