Ga naar de inhoud

meest recent

Waardoor is druk op toprenners toegenomen? "Ze kunnen niet meer vluchten"

 wo 28 april 2021 10:00
Renners worden niet enkel fysiek, maar ook mentaal stevig op de proef gesteld.

Adrie van der Poel maakt zich zorgen over de mentale belasting van toprenners. "Een sporter moet zich af en toe kunnen wegsteken. Maar door de media, social media en overprofessionalisering wordt dat alsmaar moeilijker", zegt sportpsycholoog Rudy Heylen.

"Renners worden voortdurend gemonitord en becijferd"

Enkele dagen geleden luidde Adrie van der Poel de alarmbel over de druk waarmee toprenners rondrijden. "Die druk is gigantisch. Rustperiodes zijn noodzakelijk voor een lange carrière."

 

Sportpsycholoog Rudy Heylen bevestigt dat: "Tegenover vroeger is de druk op wielrenners inderdaad toegenomen. De oorzaak? Het is nu veel moeilijker om te vluchten."

 

"Een sporter moet zich af en toe kunnen wegsteken. Maar dat wordt alsmaar moeilijker."

 

"Wielrenners staan onder het vergrootglas van de media, social media en overprofessionalisering. Ze worden voortdurend gemonitord en becijferd."

 

"Wielrenners kunnen nergens naartoe gaan of ze moeten uitleggen waar ze waren. Als ze het even rustig aan doen op training, hangt de trainer aan de lijn om te vragen waarom ze enkele blokken minder hebben gedaan."

 

Daarom lassen renners meer dan vroeger rustperiodes in. "Dat is belangrijk om niet opgebrand te geraken. Rustperiodes zijn trouwens niet enkel noodzakelijk voor deze generatie renners, maar voor alle mensen."

Lees ook:

"Bij perfectionisten wordt druk overdruk"

Sportpsycholoog Heylen onderstreept dat de persoonlijkheid van een renner ook bepaalt hoe groot de druk is.

"Als je perfectionistisch bent, dan zal je misschien ook de controle willen houden over de zaken die over jou gezegd en geschreven worden. Dan wordt druk overdruk."

 

"Als je dat perfectionisme gemakkelijker kan loslaten, zal je minder bezig zijn met alles wat er over jou verschijnt op sociale media en in de media."

Druk hangt ook af van de persoonlijkheid van een renner. 

Sportpsycholoog Rudy Heylen

"Revalidatie is een zegen voor Evenepoel"

Remco Evenepoel staat over 10 dagen aan de start van zijn eerste grote ronde. Hoe groot zal de druk zijn waarmee hij af te rekenen krijgt?

 

"Misschien is die revalidatie na zijn zware blessure een geschenk geweest", zegt Heylen.

 

"Evenepoel heeft door die revalidatie een moment van rust gehad. Bovendien mag hij de verwachtingen nuanceren door dat lange herstel. Al kan ik me wel voorstellen dat Evenepoel voor zichzelf de lat hoog zal leggen."

"Het beste advies dat ik hem kan geven: ga gewoon mee met de genuanceerde verwachtingen en probeer het speelse en de vrijheid mee te nemen naar de wedstrijd. Dan zal je het best presteren."

"Groenewegen moet zichzelf opnieuw willen mengen in het gewoel"

Ook Dylan Groenewegen zal bij zijn comeback in de Giro te maken krijgen met een bepaalde druk.

 

"Die zware val van Jakobsen heeft een zware impact gehad op Groenewegen.  Het zal niet evident zijn om nu al meteen in de spotlights te presteren op het hoogste niveau", denkt Heylen, die ook mental coach is van Wout van Aert.

 

Hoe moet Groenewegen het aanpakken? "Hij moet zichzelf opnieuw willen mengen in het gewoel. Daarvoor zal hij eerst moeten wennen aan de prikkels in een peloton, zoals de hoge snelheid en de positionering."

 

"Eigenlijk zou Groenewegen samen op de kamer moeten liggen met David Dekker, die andere snelle man bij Jumbo-Visma."

 

"Ze kunnen dan een pact sluiten: "Als ik het niet ben die vandaag sprint, dan ben jij het." Zo hebben ze een gedeelde verantwoordelijkheid. Dat is volgens mij de beste aanpak."

Sportpsycholoog: "Sporter moet zich af en toe kunnen wegsteken"