Opvallend: Dylan Groenewegen start 1 dag na zijn schorsing in de Giro

  Dylan Groenewegen werd 9 maanden geschorst voor zijn aandeel in de zware crash van Fabio Jakobsen in Polen.

  Dylan Groenewegen is de verrassende 8e naam in de Giro-selectie van Jumbo Visma. De Nederlander zit een schorsing van 9 maanden uit, die afloopt op 7 mei, daags voor de start van de Ronde van Italië. De ploeg had een rentree in de luwte gepland, maar door omstandigheden hervat hij dus meteen in de schijnwerpers.

  De laatste koers van Groenewegen was de Ronde van Polen vorig jaar in augustus, waar hij toen Fabio Jakobsen zwaar ten val bracht in een massaspurt.

   

  Dat kwam de 27-jarige spurter op 9 maanden schorsing te staan, die op 7 mei afloopt. Aanvankelijk zou hij weer beginnen in de Ronde van Hongarije (12-16 mei) en daarna de Ronde van Noorwegen (21-24 mei).

   

  "We kiezen voor zekerheid", legt ploegleider Merijn Zeeman uit. Er kwam een plaats vrij in de Giro-selectie, omdat de Australiër Chris Harper sukkelde met zijn oog. "We hebben beslist om die plaats aan Dylan te geven."

   

  "Dylan is een van onze leiders, maar hij heeft al lang niet meer kunnen koersen door zijn schorsing. We hadden een mooi programma uitgetekend waarmee hij in de schaduw kon terugkeren. Maar door corona was de Ronde van Noorwegen al uitgesteld en het is nog maar de vraag of de andere koersen die hij wou rijden, op de kalender blijven."

   

  "Met deze beslissing kiezen we voor meer zekerheid, want na 9 maanden zonder wedstrijden wil Dylan graag terugkeren in competitie.

  Groenewegen: "Ik heb met Jakobsen gesproken voor hij naar Turkije ging"

  Over sportieve ambities sprak Zeeman niet. "Dylan heeft hard gewerkt, maar hij heeft geen wedstrijdritme en zal na alles wat er gebeurd is, zijn plek in het peloton weer moeten vinden. Dat is de prioriteit."

   

  "Met David Dekker hebben we nog een snelle man in de ploeg, we hebben dus meerdere opties voor verschillende situaties."

   

  Ondertussen zit Jakobsen zelf ook weer op de fiets. Hij maakte enkele weken geleden zijn terugkeer in de Ronde van Turkije. Zeeman: "Het is geweldig dat Fabio Jakobsen een goede comeback maakte in Turkije. Nu Dylan zijn schorsing heeft uitgezeten, valt het te hopen dat hij snel hetzelfde mag meemaken."

   

  "Dat is het belangrijkste momenteel. Ik hoop dat iedereen hem die kans wil geven."

   

  Groenewegen zelf is beducht voor beide soorten reacties: "Ik kreeg veel hartverwarmende berichtjes na wat er gebeurd is, maar ik hou ook rekening met enkele negatieve reacties bij mijn terugkeer."

   

  Groenewegen, die aanvankelijk mentaal diep zat, en Jaboksen, die maandenlang moest revalideren, hebben elkaar ondertussen ontmoet. "Ik heb met Fabio gesproken voor hij naar Turkije ging. Het was fijn om te zien hoe goed hij het daar deed."

   

  "Ik kijk er zelf ook hard naar uit om weer te koersen. Ik ben blij dat ik dat in een mooie wedstrijd als de Giro d'Italia kan doen."

  Het was fijn om te zien hoe goed Fabio het deed in Turkije.

  Dylan Groenewegen

  De selectie van Jumbo-Visma: Dylan Groenewegen, George Bennett, Edoardo Affini, Koen Bouwman, David Dekker, Jos van Emden, Tobias Foss en Paul Martens.

  Dylan Groenewegen keert na 9 maanden schorsing terug in Giro