Italiaanse voetbalbond zet dissidente clubs buitenspel

  Juventus was 1 van de 3 Italiaanse clubs die zich tot de Super League bekeerden. Het was zelfs een voortrekker.

  De Italiaanse voetbalfederatie (FIGC) heeft in een reactie op de gekelderde Super League-plannen van vorige week een reglementswijziging goedgekeurd. Clubs die in een aparte liga aan de slag willen, kunnen niet meer in de nationale kampioenschappen uitkomen. 

  De FIGC maakte de regelverandering vandaag bekend. Bij de 12 stichtende clubs van de Super League zaten er met landskampioen Juventus, competitieleider Inter en AC Milan ook 3 Italiaanse teams.

   

  De betrokken clubs zouden niet langer meer deelnemen aan de Europese competities - lees de Champions League - maar wel nog in de nationale liga's willen spelen. Net iets minder dan 48 uur na de bekendmaking van de plannen trokken de Engelse clubs - onder druk van de regering in Londen en de eigen supporters - de stekker al uit het project.

   

  FIGC-voorzitter Gabriele Gravina na een nationale raad: "Een club die zich zou verbinden met competities die niet door de bond, UEFA of FIFA erkend zijn, verliest zijn lidmaatschap  van de competitie." Tot de aanpassing van artikel 16 van het inwendige reglement werd unaniem beslist, ook door Inter-CEO Marotta.

   

  Inter nam in navolging van de 6 Engelse clubs afstand van het Super League-concept, terwijl Milan en voortrekker Juve minder duidelijk waren. Die 2 namen akte van de mislukte formule, maar verduidelijkten niet of ze uit het project stapten.