Het geheim van "feniks" Genk: "Nuchterheid met werkersmentaliteit"

  Nog geen jaar na de schijnbare ineenstorting na de titel staat Racing Genk toch opnieuw aan de top, met de bekerwinst als culminatie. Dat succes is ook een pluim op de hoed van technisch directeur Dimitri De Condé, al blijft die zelf bescheiden.

  In 20 jaar tijd veroverde Racing Genk maar liefst 4 titels en 5 bekers, die laatste gisteravond na een 2-1-zege in de finale tegen Standard. Genk werd na elk succes nochtans steeds leeggeroofd door kapitaalkrachtige buitenlandse clubs. Wat is het geheim achter die voortdurende heropstanding?

   

  "Het begint bij de opleiding", zegt technisch directeur Dimitri De Condé. Genk kweekte inderdaad toppers als Courtois, De Bruyne en Trossard.

   

  "Daarnaast is hier ook veel nuchterheid. We gaan niet snel zweven, doen niet snel ongeoorloofde dingen. Dat koppelen we aan enthousiasme en een werkersmentaliteit."

   

  "We hebben inderdaad regelmatig aan een nieuwe ploeg moeten bouwen. Ook mijn voorganger Gunther Jacob heeft dat een aantal keer met succes gedaan. Ik ben dan ook heel trots op ons scoutingsteam."

   

  "Het was immers niet makkelijk. Na het kampioenenjaar was er toch kritiek. Toen de competitie werd stopgezet, stonden we 7e en was er de perceptie van een mislukt seizoen. Nog geen jaar later spelen we de Champions' Play-offs en winnen we de beker."

  De goals uit de bekerfinale

  "Zekerheid van Europees voetbal is erg belangrijk"

  Is De Condé niet bang dat hij na deze bekertriomf opnieuw zal moeten bouwen? Aan de mouw van topschutter Onuachu wordt al nadrukkelijk getrokken. "Dat is iets waar andere clubs ook mee te maken krijgen."

   

  "Het geluk van die bekerwinst is dat we nu zeker zijn van Europees voetbal. Dat is zowel om spelers te overtuigen om te blijven als om spelers aan te trekken heel belangrijk."

   

  "Door de transfers van de voorbije jaren zijn we ook financieel heel stabiel. Dat kan ons helpen om de komende jaren stabiel in de top 4 mee te draaien. De concurrentie is immers groot, met naast de huidige teams uit de top 4 ook nog Standard, Gent en ambitieuze ploegen als Beerschot en OH Leuven."

   

  "Dat gezegd zijnde vind ik wel dat onze winnaarsmentaliteit nog beter kan. We zijn een jonge club en dat zit nog niet in ons DNA. Maar ook hierin zijn we stappen aan het zetten."