EK turnen: Gadirova (16) pakt goud met grondoefening, 3 medailles voor Beljavski

Gadirova.

Op het Europees kampioenschap turnen in Bazel (Zwi) zijn alle medailles uitgedeeld. Op de slotdag maakte de Britse Jessica Gadirova indruk op de grond, de Rus David Beljavski pakte na twee keer zilver op de slotdag eindelijk goud.

Balk: Melanie De Jesus Dos Santos (Fra)

De Franse gymnaste van 21 jaar zou normaal niet deelnemen aan het EK, maar kwam in laatste instantie toch naar Bazel. Ze pakte uit met een nieuwe en zeer moeilijke afsprong: dubbele salto met volledige schroef. De landing liep niet vlekkeloos, maar ze haalde toch het goud binnen.

 

De Nederlandse Sanne Wevers pakte zilver.

Sprong: Igor Radivilov (Oek)

De bronzen medaille van de Spelen in 2012 pakte op dit EK opnieuw eremetaal. Hij pakte uit met een erg moeilijke sprong: een drievoudig gehoekte salto voorwaarts na de afstoot en nog een halve draai in de laatste. 

Grond: Jessica Gadirova (GBr)

Het goud op de grond ging naar de pas 16-jarige Britse Jessica Gadirova. In de finale werden veel foutjes gemaakt, maar Gadirova turnde wel een heel knappe en nette oefening. Ze haalde het met 13.966. 

 

Zilver was voor de Russische Melnikova en het brons voor Vanessa Ferrari, de Italiaanse is bijna dubbel zo oud als de winnaar.

Brug: Ferhat Arican (Tur)

Ferhat Arican is een specialist op de brug bij de mannen. Hij was ook de titelverdediger en zette een heel sterke oefening neer. Onder andere met zijn afsprong maakte hij het verschil: een dubbele salto met een halve draai in de laatste en dan een perfecte landing.

Rekstok: David Beljavski (Rus)

David Beljavski pakte enigszins verrassend goud. De Rus had al twee medailles veroverd dit toernooi (zilver allround en zilver aan de brug) maar nog geen titel. 

 

De rekstok ligt hem op papier het minst, maar hij hield de concurrentie toch achter zich met een score van 14.066.