Vandoorne knalt van laatste naar 3e plek in chaotische race in Valencia

  Niemand had nog 2 Mercedes-rijders op het podium verwacht.

  Stoffel Vandoorne (Mercedes-EQ) is na een waanzinnige inhaalrace in Valencia nog op het podium geëindigd. Op het kletsnatte circuit bleek de batterij sparen de juiste keuze: zo schoof Vandoorne op van de 24e naar de 3e plek. Zijn Nederlandse ploegmaat Nyck de Vries pakte zijn 2e zege van het seizoen.

  Polesitter Stoffel Vandoorne kreeg net voor de start in Valencia slecht nieuws: door een administratieve fout van het team werd hij van de 1e naar de laatste plek geschoven op de startgrid.

   

  Bovendien waren na de kwalificaties donkere regenwolken boven het circuit verschenen. Door een mist van opspattend water moest Vandoorne dus aan een inhaalrace beginnen, maar dat hield hem niet tegen. In geen tijd reed hij al op de 14e plek rond.

   

  Maar pech bleef Vandoorne achtervolgen: hij vloog in de grindbak en hinderde Müller toen hij weer op het circuit kwam. Na een tijdstraf van 5 seconden bleek de 14e plek het hoogst haalbare.

   

  Maar de chaotische regenrace eiste zijn tol: de vijf tussenkomsten van de safety car hadden veel gevraagd van de batterij. In de slotronde viel de ene na de andere bolide stil. Wereldkampioen Antonio Felix da Costa, die de hele wedstrijd aan de leiding reed, zag Nyck de Vries voorbijsnellen.

   

  Ook ploegmaat Stoffel Vandoorne had zijn batterij beter gespaard. Hij reed als 5e over de streep, maar zag nog twee voorliggers gediskwalificeerd uitvallen. Zo verscheen onze landgenoot tot zijn eigen verrassing nog op het podium.

  Vandoorne: "Ik hoor hier niet te staan"

  Stoffel Vandoorne kon zijn ogen zelf niet geloven. "Ik ben heel verrast", stamelde hij tijdens de podiumceremonie. "Ik hoor hier niet te staan. Het was een heel intense wedstrijd."

   

  "Mijn tempo tijdens de race was goed, maar het bleek de juiste keuze om energie te sparen. Zo had ik op het einde nog een beetje over. Formule E is echt gek. Het is geweldig om hier nog te staan."

  Vandoorne eindigt als derde na spectaculaire inhaalrace