Standard-coach Leye voor bekerfinale: "De spelers zijn klaar en in vorm"

  Mbaye Leye

  Aan de vooravond van de tot nu toe belangrijkste wedstrijd in zijn prille trainerscarrière heeft Standard-coach Mbaye Leye op een persmoment vooruitgeblikt op de bekerfinale. "Deze trofee winnen zou veel betekenen", zegt de Senegalees.

  Mbaye Leye, sinds december aan het roer bij Standard, kon de club niet meer naar de Champions' play-offs loodsen, maar met de bekerfinale tegen Genk staat er zondag wel een mooie prijs op het spel. Winst zou al de miserie van de voorbije maanden niet volledig uitwissen, vindt Leye.

   

  "Zege of geen zege, het blijft een moeilijk jaar. Standard mag nooit tevreden zijn met Play-off II", aldus Leye. "Het is dus niet zo dat we ons seizoen kunnen redden in één wedstrijd. Maar de beker kan wel een opsteker zijn in een moeilijk seizoen."

   

  "Toen ik vier maanden geleden coach werd van Standard zat de club in een moeilijke situatie. Bekerwinst zou veel betekenen. Voor de club zou dat enorm zijn."

  We zijn ons bewust van de defensieve en offensieve kwaliteiten van Genk. We zullen goed georganiseerd moeten zijn.

  Mbaye Leye

  Leye is een ervaringsdeskundige, als speler won hij 3x de beker. "Als speler of als trainer: er is eigenlijk geen verschil wat stress betreft. Het enige wat ik als coach kan doen, is richtlijnen aan mijn spelers geven en hen in de best mogelijke omstandigheden laten aantreden, zodat ze kunnen omgaan met alles wat bij zo'n match komt kijken."

   

  Dankzij de recente 10 op 12 in de competitie leeft Standard met vertrouwen toe naar de bekerfinale. "De spelers zijn klaar in en vorm", meent Leye, die ook respect toont voor tegenstander Racing Genk.

   

  "De twee teams zijn in staat kansen te creëren en het spel te maken. We zijn ons bewust van de defensieve en offensieve kwaliteiten van Genk. We zullen goed georganiseerd moeten zijn. Mijn ploeg heeft al getoond dat ze in staat is om te reageren. Ik denk dat we in staat moeten zijn om het verschil te kunnen maken."

  Bastien: "Zullen er alles aan doen om de beker mee naar Luik te brengen"

  Voor Standard-middenvelder Samuel Bastien wordt het zijn eerste bekerfinale. "Het wordt een geweldige wedstrijd", meent Bastien. "Het zijn dit soort wedstrijden waarvoor je het doet. Iedereen wil zulke matchen spelen."

   

  "Na de 10 op 12 in de competitie heeft iedereen veel vertrouwen. We kunnen zo op een rustigere manier toeleveren naar de wedstrijd. We zullen er alles aan doen om de beker mee naar Luik te brengen. We doen het voor onze fans."