Geflirt met de dood na horrorbotsing, nu recordcoach bij Spurs: het inspirerende verhaal van Ryan Mason

  Ryan Mason (29) heeft een bijzonder voetbalverhaal. Afgeschreven als speler na een hoofdletsel, maar als coach meteen kans op succes.

  Het lot is soms onvoorspelbaar. Eigenlijk had Ryan Mason op zijn 29e nu aan de top van zijn spelerscarrière moeten staan. Alleen besliste een horrorduel daar anders over. Nu kan de kersverse Spurs-coach de jongste trainer ooit worden die vanmiddag de League Cup wint.

  “Het was de ergste pijn die iemand zich kan voorstellen.”

   

  Wie de beelden van die fatale dag in januari 2017 zag, zal ze nooit vergeten. In een kopduel met Chelsea-verdediger Gary Cahil loopt Ryan Mason - op dat moment bij Hull - een zware schedelbreuk op.

   

  Meteen is de ernst van de situatie duidelijk. De middenvelder wordt naar het St. Mary’s ziekenhuis gevoerd. Na een urenlange operatie wordt Mason wakker met 14 metalen platen, 28 schroeven en 45 nietjes in zijn schedel. 

  Gedwongen pensioen op 26-jarige leeftijd

  De weg naar herstel is lang. De daaropvolgende weken brengt hij door in totale duisternis. Zelfs bij de simpelste handelingen - zoals drinken en zich douchen - heeft Mason hulp nodig van zijn vrouw Rachel. Toch droomt de 1-voudig Engels international er nog van zijn carrière te hervatten. 

  Dokters vertelden mij dat als ik weer zou beginnen te koppen, ik op mijn 28e dement zou kunnen worden

  Ryan Mason

  Tevergeefs: neurologen raden hem ten zeerste af om ooit nog voetbal te spelen. “Dokters vertelden mij dat als ik weer zou beginnen te koppen, ik op mijn 28e dement zou kunnen worden”, vertelde Mason daar ooit over. “Ook het gevaar van epilepsie was aanwezig.” En dus besloot Mason op amper 26-jarige leeftijd de voetbalschoenen aan de haak te hangen. 

  Jeugdliefde als reddingsboei

  Voor zijn passage bij Hull City stond Mason 17 jaar lang onder contract bij Tottenham Hotspur. Het is zijn jeugdclub die hem na zijn gedwongen voetbalpensioen een reddingsboei toegooit. In april 2018 gaat Mason aan de slag bij de jeugdopleiding van Spurs. Met succes: een jaar later leidt hij al de U19 van Tottenham in de Youth League. 

  En wanneer de Engelse topclub eerder deze week José Mourinho de laan uitstuurt, krijgt Mason zelfs het vertrouwen om de eerste ploeg te leiden tot het einde van het seizoen. “Een enorme eer”, klonk het. “Hier heb ik altijd van gedroomd.” 

  De echte "Special One"?

  Zo lang Mason als speler had moeten wachten tot zijn debuut in de Premier League (tot zijn 23e), zo snel kwam zijn eerste optreden als coach. Met 29 jaar en 312 dagen wordt hij de jongste trainer ooit op het hoogste Engelse niveau - hij wint dan ook nog eens met 2-1 tegen Southampton.

   

  Het sprookje van Ryan Mason kan vandaag nog mooier worden. Dan staat hij met Tottenham in de finale van de League Cup tegenover Manchester City. De club smacht al sinds 2008 naar nieuw zilverwerk. Stel je voor dat uitgerekend Mason daarin zou slagen… Misschien is hij dan wel de echte "Special One".