Gymfed over turnkledij: "Na Duits statement zullen meer landen volgen in Tokio"

  Het veelbesproken pakje van de Duitse turnmeisjes.

  De Duitse turnsters hebben op het EK in Bazel met hun turnpakjes met lange broekspijpen een statement gemaakt tegen seksualisering. Els Coppieters van Gymfed geeft uitleg bij de voorschriften rond de kledij in het turnen: "In België zijn we minder streng dan internationaal."

  De Duitse Sarah Voss turnde tijdens de kwalificaties als eerste met haar "unitarp", een turnpakje met lange mouwen en broekspijpen. Later volgden ook haar Duitse collega's. “We willen een voorbeeld stellen, we willen ons als vrouwen goed in ons vel voelen”, klonk het.

   

  Els Coppieters, de algemeen sportief coördinator van Gymfed, zag de pakjes al eerder opduiken en stelt vast dat ethische, medische en religieuze motieven meer en meer ingang vinden in de turnwereld. 

   

  “We zien dit al 7 à 8 jaar. Islamitische landen hebben hun vraag om meer bedekkende kledij beantwoord gezien. We merken dit nu in het turnen. Eerder bijvoorbeeld ook al in de atletiek en het volleybal."

  "Internationaal zullen reglementen nog versoepelen"

  In het turnen zijn er al heel wat voorschriften over de kledij. "Uitsnijdingen boven de heup zijn verboden, net als diepe decolletés. Om een mogelijke "nipple-gate" te voorkomen gebruiken turnsters soms een speciale lijm om hun turnpak op de juiste plaats te houden. De jury kan trouwens punten aftrekken als turnsters aan hun pakje frommelen."


  "Sieraden en een hoofddoek zijn dan weer verboden omdat er bijvoorbeeld teveel draai-elementen in de oefeningen zitten en die kunnen voor blessures zorgen. Veiligheid speelt een belangrijke rol hier. Internationaal zullen de reglementen voor de kledij wellicht nog verder versoepelen", verwacht Coppieters.

  Statement van een groot (turn)land

  In België wordt er minder streng toegezien op de kledijvoorschriften, vertelt Coppieters. “Zo mogen de turnsters in tumbling een short over hun turnpakje aantrekken en ook de jongens mogen een short dragen. Op recreatief niveau is het turnpakje zelfs niet verplicht. Daar volstaan een t-shirt en een short."


  "Als er lange broeken gedragen worden moeten deze wel aansluitend zijn. We merken in de clubs dat onze voorschriften voor de kledij ook drempelverlagend werken".

   

  " Voor pubers bijvoorbeeld is dat niet onbelangrijk. We laten onze turnsters ook vrij om in competitie met lange broekspijpen aan te treden. We geven geen richtlijnen."


  "Met Duitsland heeft een groot land nu een statement gemaakt. Het zou me dan ook niet verbazen dat dit in Tokio gevolg krijgt en we nog meer landen zullen zien aantreden met meer bedekkende kledij.“

  We merken in de clubs dat onze voorschriften voor de kledij ook drempelverlagend werken. Voor pubers bijvoorbeeld is dat niet onbelangrijk.

  Els Coppieters van Gymfed