De laatste sterren van het voorjaar: Slovenië boven in Luik-Bastenaken-Luik

  Het Sloveense wonderduo staat volgens onze wielerexperts boven wereldkampioen Alaphilippe.

  Voor de laatste keer dit voorjaar hebben onze wielerspecialisten nog eens hun hersenen moeten pijnigen. Hoe liggen de kaarten voor Luik-Bastenaken-Luik volgens hen? Dit is hun visie op de pikorde bij de favorieten.

  ***

  Spreken we zondagavond Sloveens in Luik? Dat was eigenlijk vorig jaar al het geval na die bizarre ontknoping met een zwiepende en te zelfverzekerde Julian Alaphilippe, die werd teruggezet naar de 5e plaats.

   

  Primoz Roglic ging wel door tot op de streep en won, Tadej Pogacar werd gehinderd en eindigde 3e, Matej Mohoric was de verrassing en eindigde 4e.

   

  Volgens onze jury worden Roglic en Pogacar weer de hoofdrolspelers. Roglic werd 2e in Hoei en moet in Luik minder rekening houden met zijn timing, corona trok dan weer een streep door de Pijl van Pogacar. 

   

  Het noodgedwongen alternatief van afgelopen woensdag was een indrukwekkende trainingsrit in de Ardennen. Wint hij - met een extra dosis nijd door de saga van woensdag - de eerste eendagswedstrijd uit zijn carrière?

  **

  Wie in de Waalse Pijl meespeelt, zal ook in Luik een protagonist worden. Julian Alaphilippe heeft een vertrouwensboost gekregen en heeft nog een rekening te vereffenen na de dramatische ontknoping van 2020.

   

  Alejandro Valverde heeft vanochtend een verjaardagscake met 41 kaarsjes gekregen. Hij kan een 5e keer zegevieren in zijn tweede thuis: Valverde won in Luik in 2006, 2008, 2015 en 2017.

   

  Michael Woods staat ook in de tweede linie. De 34-jarige Canadees werd woensdag 4e op de loodzware Muur. In Luik was hij de voorbije jaren bijzonder regelmatig: 9e in 2017, 2e in 2018, 5e in 2019 en 7e in 2020.

  *

  Bij Ineos-Grenadiers heb je een vergrootglas nodig om een knecht te vinden. In het allegaartje van kopmannen schuiven onze juryleden Richard Carapaz naar voren, woensdag nog 9e in de Waalse Pijl.

  Op Maximilian Schachmann kun je dan weer een huis bouwen in de Ardennen. De Muur van Hoei is iets te uitdagend voor de zwaardere Duitser, maar zijn 10e plaats is meer dan een bevestiging van zijn hoogvorm. Doet hij beter dan zijn 3e stelling in 2019?

   

  De laatste geselecteerden vinden we in onze buurlanden. Warren Barguil (woensdag 5e), David Gaudu (woensdag 7e) en Bauke Mollema (woensdag 11e) lijken goed gepiekt te hebben, maar mogen niet speculeren op een sprint. Zij zullen vandaag dus een plannetje moeten bekokstoven.

  Lees ook: