EK mét supporters: "Goesting om te gaan is groter dan de angst voor de beperkingen"

  De Rode Duivels horen bij het kransje topfavorieten voor de EK-titel.

  Nog iets meer dan 1,5 maand slapen en het EK is daar. Voetbalsupporters zullen normaal gezien welkom zijn, maar tot de nok gevulde stadions krijgen we niet te zien. Tot gisteren konden fans aangekochte tickets laten terugbetalen. "Maar liever vandaag dan morgen willen we de Rode Duivels weer aanmoedigen", trekken ook Belgische fans naar Euro 2020.

  Voetbalsupporters die geen risico's wilden nemen, konden tot gisteravond 18 uur hun aangekochte EK-tickets terugsturen. Hoeveel supporters het zekere voor het onzekere hebben genomen hebben, is niet meteen duidelijk. 

   

  Bij Rode Duivels-fanclub "De Scheve Toren" nam supporter Tom Ploegaerts in elk geval het risico: "De goesting om toch te gaan is veel groter dan de angst voor de eventuele beperkingen. We kijken er echt naar uit om weer naar het stadion te kunnen en de Rode Duivels aan te moedigen. Liever vandaag dan morgen."

  Het aantal afzeggingen is bijzonder beperkt. We krijgen zelfs nog aanvragen om alsnog mee te kunnen gaan.

  Tom Ploegaerts, supporter Rode Duivels

  In zijn supportersclub zag Ploegaerts nauwelijks afzeggingen: "We zijn ervan geschrokken dat toch de overgrote meerderheid nog steeds wil meegaan. Het aantal afzeggingen is bijzonder beperkt. We krijgen zelfs aanvragen van fans die zich nog willen inschrijven."


  De supportersclub hoopt om te beginnen met een busreis naar Kopenhagen, de plannen liggen klaar: "We werken samen met Reizen Lauwers, zij hebben daar echt sterk op ingezet. Er zijn schermen tussen de stoelen en mondmaskers zijn verplicht. Stiekem hoop ik wel dat het allemaal niet meer zo streng zal zijn tegen dan."


  "Hoe de beleving in het stadion zal zijn? Allemaal samen zitten zal met de huidige situatie uiteraard niet lukken. Misschien in groepjes van 4 zoals eerder dit seizoen in de Belgische competitie. Het is nog gokken, maar ik ben er zeker van dat de Belgische supporters voor de sfeer zullen zorgen. Het zal sowieso fantastisch zijn om er opnieuw bij te kunnen zijn."

  Supporters welkom, speelsteden nog onzeker

  In ons vernieuwde laatavondjournaal Laat bevestigde voetbalanaliste Imke Courtois dat de voetbalfans mee zullen kunnen, maar hoeveel is nog de vraag: "De UEFA-voorzitter (Aleksander Ceferin, red) liet weten dat supporters zeker welkom zijn, maar omdat er al heel veel tickets verkocht zijn, is de kans heel groot dat een deel van de fans toch niet zal kunnen gaan."

   

  "Stadions mogen slechts 25 procent van hun capaciteit benutten. In Bilbao bleek dat al niet mogelijk en die speelstad is geschrapt, Sevilla vormt het alternatief. Er zijn ook nog onzekerheden rond München en Dublin."

   

  De UEFA zal vandaag alle speelsteden definitief bevestigen. Speelsteden Rome, Londen, Amsterdam, Kopenhagen, Glasgow, Boedapest, Boekarest, Sint-Petersburg en Bakoe zijn zekerheden. Sevilla is de lastminutevervanger van Bilbao. Deelstaat Beieren gaf ondertussen groen licht voor publiek in München.