Belgen willen met hogere moeilijkheidsgraad "en meer risico's" scoren op EK turnen

  Luka Van den Keybus in actie op het WK turnen in 2019.

  Na de vrouwen gisteren is het vandaag aan de Belgische mannen op het EK turnen in Bazel (Zwitserland). Vijf Belgen proberen een finaleplaats te bemachtigen met Noah Kuavita en Luka Van den Keybus als speerpunten.

  Voor het eerst sinds het WK turnen in 2019 mogen ook de Belgische mannen op het EK in Bazel opnieuw een "echte" wedstrijd turnen. Daar hebben de turners lang naar uitgekeken en zorgt voor kriebels.

   

  "Ik merk toch wel dat vooral bij Noah (Kuavita) en Luka (Van den Keybus) de goesting heel groot is om mee te doen", zegt coach Koen Van Damme. Dat laatste toernooi, het WK in Stuttgart, werd bovendien een grote ontgoocheling.

   

  "We hebben een analyse gedaan en daaruit bleek dat in een eerste fase onze moeilijkheidsgraad omhoog moet. Dat is eigenlijk wat we nu de eerste keer gaan testen. We zullen daar de bluts met de buil moeten nemen."

   

  Want een hogere moeilijkheidsgraad betekent ook meer risico's op fouten. Noah Kuavita wil met een nieuwe, moeilijke oefening alvast die risico's nemen om net zoals op het EK in 2018 de finale aan de rekstok te halen. 

   

  "Mijn eerste ambitie is om goed te turnen en mijn tweede ambitie is om mijn nieuwe oefening helemaal af te werken en dan hoop ik dat dat een finale oplevert. Of het alles of niets wordt? Ik neem zeker risico's, ik hoop dat het goed komt."

  Luka Van den Keybus: "Het is gokken waar je staat"

  Naast Noah Kuavita is het vooral uitkijken naar Luka Van den Keybus, die onlangs nog een geslaagd optreden maakte in de Container Cup. Van den Keybus mikt op de allroundfinale (de top 24).

   

  "Mijn vorm is echt wel goed. Ik heb veel moeten werken aaan mijn uithouding om een volledig allroundprogramma af te werken. Apart gaan alle toestellen vlot, maar allemaal samen was het moeilijker."

   

  Na anderhalf jaar zonder wedstrijden tast ook Van den Keybus wat in het duister. "Het is een beetje gokken waar je staat. Ik kan enkel het beste van mezelf geven en dan denk ik dat ik wel hoog kan eindigen."

   

  Als Van den Keybus een echt begenadigd toernooi kent, dan kan er misschien nog een onverwachte beloning uit de bus vallen. Er zijn in de allroundcompetitie nog twee individuele tickets voor de Olympische Spelen te verdienen, maar dan zal alles moeten meezitten.