• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Een vleugje Tokio in Luik: olympische paarden worden getest op de loopband

  Ons land heeft grote ambities op de Spelen.

  Hoog bezoek in de paardenkliniek van Luik. Daar werden onze olympische paarden getest op hun conditie. In het ziekenhuis werden dezelfde omstandigheden gecreëerd als in Japan: warm en luchtvochtig.

  Frederik Bruyninx, de dierenarts van de Belgische olympische equipe, legt uit wat de bedoeling is: "De klimatologische omstandigheden van Tokio hebben we nagebootst in het ziekenhuis."

   

  "Het paard gaat hier op een loopband. Tijdens en na de proef controleren we de hartslag en de ademhaling."

   

  "We willen weten of de paarden in die omstandigheden snel verzuren. Het is echt een goede conditietest om te zien of de paarden in vorm zijn om te vertrekken."

   

  We volgen even de proef van Nevados, het olympische paard van Europees kampioen Grégory Wathelet. 

   

  Hij begint te stappen op de loopband, zodat hij het gewoon wordt. Dan gaat Nevados draven om zijn conditie te testen.

   

  Na vijf minuten gaat de band omhoog, moet hij dus bergop lopen en zo wordt het extra moeilijk. Als de band stopt, wordt er bloed afgenomen. 

   

  Dat wordt gecontroleerd voor de verzuring van zijn spieren. Het hele proces wordt een paar keer herhaald om zijn limieten te kennen.

  Quarantaine en lange reis naar Tokio

  Goed nieuws: alle paarden zijn in vorm. De meesten waren duidelijk al gewoon om op een rollende band te staan. De resultaten van de testen zijn veelbelovend.

   

  Ze hebben allemaal een goede conditie, rekening houdend met wat ze dit seizoen al gedaan hebben. En we moeten rekening houden met externe factoren, zoals de warmte in Japan in juli-augustus (30 graden) en een luchtvochtigheid van 80 tot 85 procent. Hun fitheid is prima.

   

  Over een maand vertrekken de paarden al naar Tokio. Eerst moeten ze een week in quarantaine in Aken en dan volgt een lange vlucht naar Tokio, samen met de grooms en veterinair personeel. En dan kunnen ze uitgebreid wennen aan het Aziatische weer voor het grote werk begint. 

  Bekijk de reportage in Het Journaal: